به گزارش ایسنا، مرتضی فیروزآبادی در نشستی خبری ضمن ارائه گزارشی از اقدامات معاونت اشتغال امداد در سال گذشته، گفت: در سال ۱۴۰۱، ۴۲۰ هزار فرصت شغلی در کشور ایجاد کردیم. در زمینه تسهیلات ۲۴ هزار میلیارد تومان از تسهیلات پیشبینی شده جذب شد. عمده تسهیلات از محل تبصره ۱۶ سال گذشته بود که توانستیم مبلغ ۲۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان جذب کنیم.
وی با اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۱ همکاری بهتر و نزدیک تر و عملکرد قابل قبولی از مجموعه شبکه بانکی داشتیم ادامه داد: مابقی تسهیلات جذب شده از تبصره ۱۸ سال ۱۴۰۰ و بخشی از صندوق امداد ولایت بود.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد افزود: سال گذشته این اتفاق مثبت مرهون چند همکاری بود چرا که مجموعه بانک مرکزی در زمینه تسهیلات اقدام زودهنگامی کردند و بانکهای عامل نیز این ابلاغ را تا اوایل خردادماه به استانها ارائه دادند و عملیات اشتغال از تیرماه آغاز شد؛ شاید نکته کلیدی در سال گذشته این نکته بود. در عین حال سال گذشته سعی شد یکبار تا ۱۵۰ میلیون تومان بانک مرکزی افزایش سقف وام را اعمال کند که اینها باعث شد جذب تسهیلات و فرصتهای شغلی محقق شود.
فیروزآبادی ادامه داد: البته بخشی از منابع هم جذب نشد که اگر انجام میشد باقی مانده اشتغال نیز محقق میشد. از بخش تبصره ۱۶ حدود ۳ همت جذب نشد و تبصره ۱۸ سال ۱۴۰۰ به طور کلی پرداخت نشد و منتظر هستیم امسال پرداخت شود.
وی با اشاره به سیاست امداد برای توانمندسازی مددجویان تحت پوشش نیز به ارائه توضیحاتی پرداخت و افزود: سیاست مهم امداد آموزش مهارتی است که ۱۱۳ هزار آموزش مهارتی در سال گذشته انجام شد و این نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد سه برابری داشته است. علاوه بر آن برنامهای آغاز کردیم تا آموزشهای مهارتی کودکان و نوجوانان اتفاق بیفتد.
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد با اشاره به انعقاد تفاهم نامهای با شرکت تراکتورسازی در سال گذشته گفت: طی این تفاهم نامه هزار دستگاه تراکتور اهداء شد و رشد قابل توجهی نسبت به سالهای قبل داشته است؛ این موضوع نیز سیاستی بود که انتخاب شد تا تسهیلات اشتغال را در مشاغلی پیش ببریم که از حیث درآمد، درآمد بالاتری دارند و از حیث انحراف، قابل پیشگیریتر هستند.
فیروزآبادی با اشاره به طرحهای دانش بنیان و زنجیره نوقان داری نیز گفت: زنجیره نوقان داری جزو کارهایی است که انجام شد و ۶۷۰۰ نفر در بازهای که این صنعت شکل میگیرد، فعالیت داشتند. حدود ۱۹ میلیون تومان هر خانواده از محل پرورش نوقان کسب درآمد میکنند. از دیگر برنامهها، پنلهای خورشیدی است که البته این برنامه آنطور که مورد انتظار بود، انجام نشد.
وی با اشاره به اینکه مقدمات این برنامه تا آبان ماه طول کشید و تفاهم نامه پنج جانبه در مردادماه امضاء شد گفت: به دلیل اینکه وزارت نیرو معتقد بود کار توسعه زیادی پیدا میکند، باید شرکتهای واجد صلاحیت را شناسایی کنند و تقریبا در شهریورماه انجام شد. از آبان ماه با نوسانات ارزی و چالش اقتصاد این کار مواجه شدیم.
به گفته وی، در زمینه شناسایی مخاطبان، ۳۵ هزار نفر شناسایی شدند و حدود ۲۰ هزار نفر تأیید شدند.
فیروزآبادی در بخش دیگری از این نشست با بیان اینکه بنا بر این گذاشتیم که نسبت به انحراف تسهیلات سختگیری کنیم، گفت: راستی آزمایی ۹۳ درصد صحت عملکرد را تایید میکند. راستی آزمایی مجموعه وزارت کار نیز همین درصد را تایید میکند. در عین حال آنچه که باقی میماند افرادی هستند که تسهیلات را دریافت میکنند و بنایی برای اجرای طرح ندارند؛ جریان شناسایی از این افراد را در دستور کار قرار دادیم و با بانکهای عامل مذاکره کردیم.
وی با بیان اینکه سال گذشته به دو دلیل خودکفایی جزو سیاستهای اصلیمان نبود گفت: با این حال ۳۳ هزار نفر در سال ۱۴۰۱ از مجریان طرحهای اشتغال سالهای قبل به خودکفایی رسیدند.
وی در ادامه به ایجاد سامانه هوشمند تسهیلات در حوزه اشتغال اشاره کرد و افزود: دیگر نیازی نیست مددجویان به ادارات مراجعه کنند و عموم کارها میتواند به صورت غیرحضوری انجام شود.
فیروزآبادی همچنین از انتخاب شدن امداد در جشنواره شهید رجایی طی سال گذشته خبر داد و گفت: در عملکرد اشتغال کشور، امداد جزو سه دستگاه اصلی در جمیع شاخصها از جمله صحت عملکرد و حجم کمی اشتغال است.
وی با اشاره به برنامههای امداد در این حوزه در سال جاری بیان کرد: طبق مصوبه شورای عالی اشتغال در سال ۱۴۰۲، کمیته امداد مسئول اشتغال نیازمندان شناخته شده است به اضافه اینکه در آن مصوبه سالانه ایجاد ۵۰۰ هزار فرصت شغلی پیش بینی شده است.
فیروزآبادی با اشاره به تسهیلات مصوب اشتغال امسال گفت: تصور میکنیم اگر بخواهیم به کیفیت هم توجه کنیم باید برای رسیدن به ایجاد ۵۰۰ فرصت شغلی کسری منابع را هم دنبال کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: در حال حاضر بانک مرکزی تسهیلات به بانکها را ابلاغ کرده و منتظر هستیم بانکهای عامل تسهیلات را به استانها ابلاغ کنند و بتوانیم کار در سال ۱۴۰۲ را زودتر آغاز کنیم.
فیروزآبادی همچنین با تاکید بر اینکه علاوه بر اینکه کمیت حاصل شده در اشتغال برای کمیته امداد باید حفظ شود، سیاست کیفیت مشاغل نیز درنظر گرفته شود، ادامه داد: کیفیت مشاغل دارای چهار جهتگیری اصلی است که سعی شده دنبال شود؛ یکی از آنها مسئله سیاست ایجاد اشتغال با الگوی راهبری است. در این الگو به دنبال این بودیم که فعالان اقتصادی کشور به کمک مشاغل خرد بیایند و سعی کردیم قبل و بعد از زنجیره اشتغال و بازار فروش را برعهده فعالان اقتصادی بگذاریم و به نوعی رابطه مشاغل خرد و خانگی را با مشاغل بزرگتر برقرار کنیم.
به گفته معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد، حدود ۵۰۰۰ راهبر شغلی در کشور وجود دارد.
وی ادامه داد: گام بعدی در سال ۱۴۰۱ حرکت به سمت زنجیرههاست؛ علاوه بر مسئله نوقان داری به کمک یکی از شرکتهای اقتصادی چرخه کامل نوقان مدیریت میشود. سال گذشته شبیه به این کار را برای طرحهای دام با مجموعه اقتصادی دیگری آغاز کردیم و قرار است از ابتدای اجرای طرح شرکت اقتصادی کمک مجری طرح اشتغال باشد و امتداد هم داشته باشد. این کار در سال ۱۴۰۲ شروع شده است و در چند استان به صورت پایلوت انجام شده است و در سال ۱۴۰۲ باید ۴۰ هزار در این قالب در دامداری انجام شود.
وی در ادامه به فروش و بازار اشاره و اظهار کرد: اگر بخواهیم به کیفیت مشاغل و درآمد توجه کنیم یک مسئله مهم بازار است. چند سالی کشور درگیر پدیده کرونا بوده و امکان برخی کارها محدودتر بود. امسال از طریق فروشگاههای اینترنتی بزرگ تفاهم نامه داریم و این کار را جلو میبریم لذا مسیر مجازی توسعه می یابد و مسیر حضوری که عمدتا بازارچه های دائمی هستند در سال جاری شکل میگیرد.
وی سیاست دیگر امداد در ۱۴۰۲ را مسئله خودکفایی عنوان کرد و گفت: پیش بینی میشود که ۱۰۰ هزار مددجو به واسطه خودکفایی از تحت پوشش خارج شوند و برای آنها جشن گرفته میشود.
معاون اشتغال و خودکفایی با اشاره به مسئله ضمانت گفت: از ابتدای سال ۱۴۰۱ که مصوبه در مجلس انجام و به کمیته امداد اجازه راه اندازی صندوق ضمانت داده شد، فرایند آن شروع و اساسنامه تهیه و مصوبهای از هیات دولت گرفته شد. در حال حاضر جریان موازی مذاکره با بانکها و همکارهای حقوقی مربوط به ثبت در حال انجام است و امید است کمتر از دو ماه آینده بتوانیم به طور عملیاتی صندوق را با اولویت زنان سرپرست خانوار راهاندازی و مسئله ضمانت را به شکل ساده تری حل کنیم.
وی همچنین درباره مشاغل بومی مناطق نیز توضیح داد: چالشی در مناطق جنوبی داریم که مجوز صیادی داده نمیشود. محدودیتهایی وجود دارد که تعامل ما با وزارت اقتصاد و سازمان شیلات به نقاط خوبی میرسد و امید است بتوان تعدادی مجوز را برای ساحل جنوبی کشور اخذ کنیم.
فیروزآبادی به دیگر برنامه سال جاری امداد از جمله ایجاد کارگاههای تجمیعی اشاره کرد و گفت: مسئله مکان تولید و کار یکی از مسائل مهم مجریان طرحهای اشتغال است و اگر بتوانیم با نگاه محله محور چند تجربه و مکانهای تجمیعی برای کار فراهم کنیم به درآمد آنها کمک خواهد کرد. در حال حاضر کار در خانه شروع میشود اما به دلیل محدودیتها امکان توسعه و کسب درآمد بیشتر برای افراد نیست.
معاون اشتغال و خودکفایی در ادامه به حوزه اشتغال و دانش بنیان اشاره کرد و گفت: کاری که از خرداد ماه آغاز میکنیم ایجاد اشتغال با استفاده از ماشین آلات تولید داخلی است.
فیروزآبادی در ادامه از برگزاری نمایشگاه و رویداد شرکتهای دانش بنیان فعال در حوزه محرومیت زدایی در خرداد ماه خبر داد و گفت: این رویداد کاری مشترک بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، کمیته امداد، ستاد اجرایی و صندوق نوآوری و شکوفایی است.
انتهای پیام