به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابطعمومی معاونت گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی دوره آشنایی با اصول مدیریت مقاصد گردشگری اجتماع محور و اصول تسهیلگری از تاریخ ۱۱ الی ۱۳ تیرماه جاری در محل معاونت گردشگری ویژه جمعی از ذی نفعان این حوزه برگزار شد.
با توجه به اینکه مدیریت مقاصد گردشگری یکی از مهمترین موضوعات علمی گردشگری است و نقش بسیار مهمی در ساماندهی یک مقصد گردشگری برای افزایش بهرهوری و اثرات مثبت گردشگری و نیز کاهش تعارضات و اثرات منفی گردشگری دارد، از این رو موضوع مذکور در قالب دوره آموزشی برای تبیین و تشریح، ویژه فعالین و ذی نفعان گردشگری انتخاب شده است.
با توجه به سیاستگذاری و طراحی این دوره توسط دفتر مطالعات، آموزش و برنامهریزی معاونت گردشگری و اجرا از سوی مدرسین گردشگری در این دوره آموزشی تلاش شده است تا مباحث مذکور، مطابق اصول توسعه پایدار گردشگری که دارای اصول مشخص ۱۷ گانه جهانی برگرفته از سازمان ملل متحد است، ارائه شود.
بر اساس سرفصلهای مطرح شده در دوره مذکور، یک مقصد گردشگری نیازمند مجموعهای از فرآیندهای مدیریتی و تسهیلگری است که شامل شناخت مقصد، تحلیل اطلاعات، تدوین کدهای رفتاری و ضوابط و مقررات ویژه منطقه به صورت مشارکتی با همکاری همه ذی نفعان از جمله جوامع محلی، جانمایی کاربریهای مورد نیاز بر اساس توان زمین و سایت، محاسبه ظرفیت تحمل گردشگری منطقه، تشکیل نهاد محلی گردشگری، تشکیل شورای نظارتی و دست اندرکاران، زمینهسازی برای ساماندهی نیروی انسانی به خصوص بانوان با موضوع صنایعدستی، ایجاد صندوق روستایی و جوامع محلی، کمک به بازاریابی و معرفی منطقه و آموزش گام به گام همه ذی نفعان است.
همچنین در بخش دیگری از دوره آموزشی مورد نظر تلاش شده است تا اصول تسهیلگری در ابعاد مختلف مطرح و به مخاطبان تفهیم شود. در مباحث ارائه شده، تسهیلگری به عنوان ابزاری برای توانمندسازی نیروی انسانی مورد نیاز در پروژهها جهت مدیریت مقصد گردشگری و به عنوان عامل توسعه در منطقه برای افزایش و ارتقای مشارکت جوامع محلی برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار گردشگری در نظر گرفته شده است.
در این دوره مهارتهای تسهیلگری در حوزههای اعتمادسازی، هدایت و مشاوره به جوامع محلی در راه بهرهبرداریهای پایدار گردشگری مورد توجه قرار گرفته است.
دانشآموختگان این دوره آموزشی از سوی اداراتکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استانها معرفی شدهاند و پس از تأیید نهایی از سوی دفتر مطالعات، آموزش و برنامهریزی گردشگری فرصت حضور در کارگاه را اخذ کردهاند.
در مرحله اول ابتدا حدود ۶۰ نفر از افراد ذیصلاح دارای شرایط سه گانه علاقمندی، توانایی و انطباق با شرایط و معیارهای حرفهای، در بستر مجازی به آموزش تئوری مباحث در بخش مدیریت مقاصد گردشگری اجتماع محور و نیز اصول تسهیلگری پرداختند و در مرحله دوم پس از بررسیهای لازم، از میزان فراگیری و توانمندی فراگیران، تعداد ۱۵ نفر برای مرحله نهایی انتخاب شدند که نهایتاً به صورت حضوری و در سه روز در سالن خلیجفارس معاونت گردشگری در دو بخش اصلی مدیریت مقاصد گردشگری و اصول تسهیلگری به فراگیری دروس پرداختند.
امید میرود افراد فارغ التحصیل این دوره بتوانند دراستانهای خود با فعالیتهای ترویجی و پیشبرد فعالیتهای حرفهای در زمینه پروژههای مدیریت مقاصد گردشگری و تسهیلگری نقشآفرین باشند و نیز این دوره بتواند سرآغاز پردازش حرفهای به موضوع مهم مدیریت مقاصد گردشگری اجتماع محور و اصول تسهیلگری در اتمسفر گردشگری کشور باشد.