به گزارش خبرنگار مهر، آئین اهدای جوایز آثار شایسته تقدیر چهلمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران صبح امروز شنبه ۲۴ تیرماه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
این برنامه با تأخیر نیم ساعته از اعلام زمان برگزاری با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
حمید پارسانیا دبیر علمی جایزه کتاب سال در ابتدای این مراسم گفت: کتاب محل استقرار کلمه است و مصادیق آن در زندگی شفاهاً و کتباً وجود دارد به معنی دیگر کتاب حلقه وصل به دنیاست. نویسندگان و کسانی که اهل کتابت هستند نقش عظیمی در زندگی انسان دارند؛ نویسنده محل ظهور کلام الهی است و تقدیر الهی از مسیر قلم و به دست نویسندگان رقم میخورد.
وی درباره چهلمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران افزود: در این دوره در ۱۱ گروه با بیش از ۷۵ کارگروه این مراسم پیگیری شده است. در سال ۱۴۰۱ نیز حدود ۶۲ هزار کتاب تألیف شده در کشور داشتیم که در سه مرحله بر روی آنها داوری انجام شد.
آثار چهلمین جایزه کتاب سال در ۷۰ گروه بررسی شده است
در ادامه یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بیش از ۹۵۰ داور در بیش از ۷۰ گروه آثار چهلمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران را بررسی کردند. جایزه کتاب سال که ۴۰ سال عمر دارد و به دلیل دقت نظر و توجه برگزارکنندگان در طی سالهای گذشته تبدیل به جایزه معتبر عرصه کتاب شده است.
وی با اشاره به اینکه به قدر کافی برگزیدگان جایزه کتاب سال شناخته نمیشوند افزود: در این زمینه ضعف داریم و باید آثار مورد توجه بیشتری قرار گیرند؛ ما نیز در معاونت فرهنگ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامههای زیادی برای معرفی این آثار داریم، برای مثال بنا داریم در تلویزیون اینترنتی کتاب و شبکههای سراسری این کتابها معرفی شوند.
احمدوند گفت: اگرچه کار حمایت از تولید و محتوا در ذیل وظایف ارشاد نیست و همه وزارتخانهها و نهادهای دیگر باید نسبت به ترویج این کتابها اهتمام داشته باشند.
در این بخش با حضور محمد مهدی اسماعیلی، یاسر احمدوند و علی رمضانی شایستگان تقدیر در گروه فلسفه، حدیث، فقه و اصول، علوم اجتماعی، علوم سیاسی، حسابداری، زبان، علوم خاص، زیست شناسی، زمین شناسی، علوم پایه پزشکی، پیراپزشکی، پزشکی عمومی، دامپزشکی، مهندسی مواد و معدن، مهندسی عمران، مهندسی شیمی، مهندسی صنایع، مهندسی کشاورزی معرفی و تجلیل شدند.
۱۰۸ هزار عنوان کتاب در سال ۱۴۰۲ منتشر شده است
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این مراسم گفت: جریان فرهنگی کشور با قوت با حضور درخشان عناصر علمی رو به جلوست؛ در سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۰۸ هزار کتاب جدید منتشر شده داریم که ۸۰ درصد آنها چاپ اول هستند و به همین میزان کتاب تألیفی داریم این نشانگر نشاط مهم در حوزه علم است.
وی افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یک وظیفه تنظیم گری در حوزه کتاب و در بحث صدور مجوز دارد که با قوت انجام میشود و شاید از این میزانی که در فرایند بررسی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرا میگیرد کمتر از ۲ درصد به کارشناسی دوباره باز میگردد. این آثار با دقت و در نهایت احترام و تکریم به نویسندگان جهت کارشناسی دوباره باز میگردد.
اسماعیلی با اشاره به اینکه یک جریان صحیح همراه با تکریم در بحث اخذ مجوز کتابها صورت میگیرد گفت: در حوزه حمایت و تشویق نویسندگان فعالیتهای خوبی در حال انجام است که در طی سالهای قبل نیز وجود داشته است؛ برای مثال جایزه کتاب سال در بخش ملی و بینالمللی، جایزه جلال و سایر فعالیتهای حوزه نشر در این راستا انجام میشود. همچنین بنا داریم فرایند آثار به شکلی باشد که بتوانند مسائل مرتبط با موضوع خود را در حوزههای مختلف پوشش دهند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: همانطور که شاهد بودید امسال در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با استقبال مخاطبان رو به رو بودیم، در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز و در ذیل عدالت فرهنگی قائل به برگزاری نمایشگاه نیستیم بلکه به دنبال فراهم شدن فضایی قابل دسترس مانند سامانه خرید مجازی برای همه مخاطبان هستیم
وی همچنین درباره سرانه مطالعه افزود: درباره سرانه مطالعاتی کشور با آمارهای متفاوتی رو به رو هستیم، اگرچه در این زمینه عدد و رقم دقیق نداریم اما میانگین ما ۳۳ دقیقه است که در پیمایشهای ما به دست آمده است.
اسماعیلی گفت: موضوع حمایت از نشر کتاب کودک در بازدید مقام معظم رهبری از نمایشگاه کتاب مانند همیشه تاکید شد و به این ترتیب جایزه ملی کتاب کودک تأسیس شده است. ما نیز در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پای این مسئله ایستاده ایم و برنامه وسیعی باید برای این مبحث شکل گیرد چراکه بخش عمده فروش نمایشگاه کتاب حوزه کودک و نوجوان بوده بنابراین باید بسته کاملی از حمایتهای این حوزه در دسترس قرار گیرد.
وی افزود: طبق سیاستهای کلان ما امروز با یک جنگ ترکیبی رو به رو هستیم و حوزه کتاب و نشر مهمترین پایگاه ما برای جهاد تبیین است، چراکه اگر یک کتاب قابلیت تبدیل شدن به فیلم، مستند و چند رسانهای را دارد با جدیت باید دنبال شود؛ همچنین در حوزه زیست عفیفانه و ترویج آن باید فعالیت داشت، امروز نهاد خانواده مورد تهدید است و سلوک زندگی ایرانی و اسلامی را غرب برهم زده است؛ اما حوزه کتاب محلی مناسب برای پاسخ به این شبهات است و معاونت فرهنگی و نهاد کتابخانه ها باید در این مورد تلاش کنند.
اسماعیلی گفت: در بجث زیر ساختی نیز فعالیتهای خوبی شکل گرفته است و مسئله دسترسی کتاب برای همه افراد با اعتبارات ویژه و حمایت رئیس جمهوری جهت ساخت کتابخانه و کتابخانه های سیار انجام شده است؛ در حال حاضر نیز ۴ هزار کتابخانه عمومی داریم و به دنبال خرید اتومبیلهایی برای راه اندازی کتابخانه های سیار هستیم.
در بخش پایان این مراسم نیز با حضور محمد مهدی اسماعیلی، مهدی رمضانی، یاسر احمدوند و محمدحسین ظریفیان شایستگان تقدیر بخشهای هنر، هنرهای تجسمی، عکاسی، ادبیات داستان بلند، داستان کوتاه، شعر کلاسیک، شعر نو، نقد ادبی، متون قدیم ادبی، تاریخ و جغرافیا، تاریخ ایران، کودک و نوجوان و همچنین ناشران برگزیده معرفی و تجلیل شدند.