محمد ترکاشوند در گفتوگو با خبرنگار مهر، درباره قهرمانی تیم والیبال جوانان در مسابقات قهرمانی جهان گفت: جوانان ایران در دیدارهای ابتدایی بازی خوبی ارائه ندادند و همین موضوع کمی نگران کننده بود که شاید تیم نتواند نتیجه دوره قبل را بگیرد اما با توجه به شناختی که از کادر فنی داشتیم و مسیر درستی که انتخاب کرده بودند خدا را شکر توانستند به این موفقیت بزرگ دست پیدا کنند.
کادر فنی خیلی با برنامه جلو رفت و همین موضوع به آنها خیلی کمک کرد. از زمانی هم که خانزاده به تیم ملحق شد، شرایط خیلی بهتر شد و بازیکنان با نظم بیشتری بازی میکردند، برخی مسائل حاشیهای هم در تیم به وجود آمده بود اما با توجه به تجربهای که کادر فنی و مربیان تیم ملی داشتند توانستند شرایط را به بهترین شکل مدیریت کنند.
بار از روی دوش والیبال برداشته شد
کارشناس والیبال ایران با اشاره به عملکرد تیم مقابل ایتالیا در بازی فینال عنوان کرد: تیم در مقابل ایتالیا باوجود اینکه دو ست عقب افتاده بود اما با مدیریت درست اعضای کادر فنی نتیجه را برگرداندند. این پیروزی و کسب عنوان قهرمانی در روزهایی ناامیدی والیبال که در رده بزرگسالان نتیجه نگرفتیم، روحیهبخش بود. حداقل این قهرمانی باعث شد تا بار روانی از روی دوش والیبال برداشته شود.
تیم جوانان برعکس تیم ملی نظم تاکتیکی داشت
ترکاشوند در پاسخ به این موضوع که چه دلایلی باعث میشد تیم جوانان به بازی برگردند اما مشابه این اتفاق برای بزرگسالان نمیافتاد و حتی آنها در بازی برنده در آخر شکست میخوردند، عنوان کرد: این موضوع به نظم تاکتیکی تیم برمیگردد و مربیان هم به لحاظ روحی و روانی روی بازیکنان تأثیر گذاشتند. بازیکنان مربیان خود را قبول داشتند و هیچ زمانی از آنها ناامید نشدند. بازیکنان کاملاً این باور را داشتند که برنامههای کادر فنی در زمین اجرا شود و این موضوع تأثیرگذار است.
اصلیترین مشکل تیم ملی عدم شناخت ترکیب اصلی بود
وی با اشاره به ضعف تیم ملی در لیگ ملتهای والیبال گفت: متأسفانه اصلیترین ضعف تیم ملی در لیگ ملتها نشناختن ترکیب اصلی تیم بود. در تیم جوانان این مشکل وجود نداشت و اعضای کادرفنی به ترکیب اصلی تیم رسیده بودند. در تیم ملی والیبال بزرگسالان کاملاً بی برنامگی مشهود بود، تیم از نظر نظم تکنیکی و تاکتیکی ضعف داشت اما در رده جوانان هیچ یک از این مشکلات وجود نداشت.
جوانان به درستی حفظ شوند
کارشناس والیبال ایران در واکنش به این موضوع که با حضور جوانان آینده والیبال ایران درخشان خواهد بود، عنوان کرد: این موضوع کاملاً بستگی به این دارد که از این به بعد این بازیکنان را چطور حفظ میکنند و فدراسیون برای آنها چه برنامهای دارد. باید ببینیم این بازیکنان آیا به تیم ملی اضافه میشوند یا سالیان سال باید پشت بازیکنان فعلی بمانند تا آنها بازنشسته شوند و بعد به تیم اضافه شوند. در مقطع فعلی پشتوانهسازی درست و با برنامه اهمیت بسیار زیادی دارد.
تشکیل تیم “ب” اصلیترین نیاز والیبال ایران است
وی به اهمیت تشکیل تیم “ب” برای آینده والیبال تأکید کرد و گفت: قطعاً یکی از اصلیترین نیازهای ما در والیبال تشکیل تیم “ب” است، کاری که ولاسکو در زمان حضورش در ایران انجام داد. اگر تیم “ب” داشتیم به فاصله چهار روز مانده به انتخابی المپیک، تیم مجبور نبود در بازیهای آسیایی هانگژو شرکت کند. تیم “ب” به بازیهای آسیایی اعزام میشد و تیم بزرگسالان هم به انتخابی المپیک میرفت، فشار کمتری هم به تیم اصلی وارد میشد.
برخی آقایان دوست دارند در تمامی مسابقات شرکت کنند!
ترکاشوند گفت: این برنامهریزیها باید از سوی فدراسیون انجام شود اما متأسفانه برخی دوستان علاقه دارند در تمامی بازیها شرکت کنند در حالی که این موضوع به والیبال آسیب میزند و پشتوانهسازی هم به درستی انجام نمیشود. اگر تیم جوانان به بازیهای آسیایی اعزام شود شانس کسب سکو دارد، شاید حالا نتوانند عنوان قهرمانی را به دست بیاورند اما قطعاً روی سکو خواهند رفت. این کار قابل اجرا بود اما سیاست کمیته ملی المپیک به گونه دیگری است، آنها روی مدال والیبال حساب ویژه باز کردند، اما واقعاً پیروزی برابر ژاپن قدرتمند کار دشواری است و اگر قرار باشد با تیم بزرگسالان مقابل ژاپن شکست بخوریم چرا این فرصت را در اختیار جوانان قرار ندهیم.
افکار عمومی را با تقویت کادر فنی گول نزنیم
کارشناس والیبال ایران در مورد تقویت کادر فنی و حضور مربیان خارجی درجه یک به عنوان کمک مربی در تیم ملی گفت: من فکر میکنم این صحبتها بازی دادن افکار عمومی و گول زدن است. این کار درستی نیست و ممکن است تیم را به لحاظ روحی دچار مشکل کند. شاید این موضوع کمی سیاسی کاری است که البته ورزش باید جدای از این مسائل باشد. اگر یک مربی به هر دلیلی نتیجه نگرفته و بازیکنان نمیتوانند او را به عنوان مربی بپذیرند، هر چه سریعتر جابهجایی صورت بگیرد به نفع والیبال است.
اگر قرار باشد کمک مربی همه کاره باشد سرمربی چه نقشی دارد؟
وی تأکید کرد: مشکل اصلی تیم ما کمک مربی نیست، چرا که در نهایت سرمربی تصمیمگیرنده است. اگر قرار باشد کمک مربی همه کارها را انجام دهد چه ایرادی دارد از همان اول او را به عنوان سرمربی جذب کنند. اگر سرمربی والیبال را دوست دارد چه اشکالی دارد که به عنوان کمک مربی در تیم ملی حضور داشته باشد؟ به نظر من اتفاق بدی نیست و میتوانند یاد بگیرند و پیشرفت کنند. دوستان این شهامت را داشته باشند که اگر ایراد و مشکلی هست آن را برطرف و به والیبال کمک کنند، نه اینکه به خاطر درنظر گرفتن منافع خودشان به والیبال آسیب برسانند. اگر کسی به عنوان مربی در تیم ملی جذب شود قراردادش با سرمربی متفاوت است؛ آنها هم حرفهای هستند و شاید به عنوان مربی جذب شوند اما قراردادشان به اندازه یک سرمربی خواهد بود، اگر قرار به انجام این کار باشد حضور سرمربی چه توجیهی خواهد داشت. سیستم ما با ژاپن کاملاً متفاوت است و بعید میدانم این موضوع در والیبال ایران جواب بدهد.
چرا بازیکنان تیم ملی حرف شنوی ندارند؟
ترکاشوند همچنین در واکنش به صحبتهای موسوی مبنی بر اینکه بازیکنان باید حرفشنوی داشته باشند، عنوان کرد: کاش محمد موسوی توضیح میداد دلیل حرف نشنوی بازیکنان کدام علت است. موسوی بازیکن باتجربه والیبال ایران است و زحمات زیادی کشید. امثال سعید معروف و محمد موسوی جز استثناهای والیبال ایران هستند، اما او دیگر بازیکن جوان نیست و نسبت به خیلی از مسائل محتاطتر شده است، به عنوان کاپیتان قصدش حفظ تیم است که درست هم هست نباید همه واقعیتها را گفت، اما مردم باهوش هستند و خیلی از مسائل را میفهمند و فکر میکنم نیاز نیست مسائل باز شود.