به گزارش خبرنگار مهر، به منظور، قرار گیری هگمتانه در فهرست میراث جهانی یونسکو، ارزیاب اعزامی ایکوموس جهانی وارد ایران شده و برنامه ارزیابی میدانی وی شروع شده است. طبق پروتکلهای میراث جهانی، ارزیابی پروندههای میراث جهانی، از سوی یونسکو به ایکوموس جهانی سپرده میشود.
ایکوموس جهانی نیز از میان کارشناسان برجسته جهانی که در حوزه مرتبط پرونده دارای تخصص هستند، ارزیاب را انتخاب و به محل موضوع پرونده اعزام میکند.
در پرونده ثبت جهانی همدان، عناصر شاخصی نظیر میدان امام خمینی، مسجد جامع، آرامگاه بوعلی سینا، مقبره استر، بازار تاریخی همدان در محدوده ارزیابی کارشناس اعزامی ایکوموس قرار خواهد گرفت.
ضمن آنکه، ارزیاب، بررسی میدانی عرصه و حریم محدوده محوطه باستانی هگمتانه و مرکز تاریخی همدان را در دستور کار دارد.
پرونده ثبت جهانی همدان از این بابت که دربردارنده میراث باستانی از دوره ماد تا دوره اسلامی است همچنین دوره معاصر شهرسازی را در بر میگیرد؛ بسیار حائز اهمیت است.
در کنار حضور ارزیاب ایکوموس در ایران، وزارت میراث فرهنگی تصمیم گرفته در مدتی که این ارزیاب در استان همدان قرار دارد، نمایشگاهی موقت و پنج روزه را از ۱۱ اثر زرین و سیمین متعلق به دورههای هخامنشی تا ساسانی که از محوطههای باستانی همدان کشف شدهاند و در موزه ملی ایران نگهداری میشوند؛ به نمایش بگذارد. پس از پایان سفر ارزیاب، موزه هگمتانه همدان از وجود این آثار خالی میشود و آثار دوباره به موزه ملی ایران برمی گردد.
ریتون (جام) طلایی با سری از شیر و بال پرنده، خنجر طلایی هخامنشی، بشقاب نقرهای ساسانی، جام نقرهای هخامنشی، سرستون سنگی هخامنشی با نقشی از گاو، کاسه طلایی هخامنشی، آمفورای نقرهای هخامنشی و بشقابی نقرهای با نقشی از شهبانوی ساسانی و دستبند طلایی هخامنشی، بخشی از این مجموعه است.