خبرگزاری مهر – گروه استانها – آمنه سپهر: دغدغهمندان زیست محیطی در آستانه دومین سفر رئیس جمهور و هیأت دولت به فارس در تلاش هستند تا صدای مصائب تالابهای این منطقه از جغرافیای کشور را به گوش متولیان محیط زیست کشور برسانند.
تالابهایی که بر اثر تخریبهای گسترده و سوءمدیریتها، جانی برایشان نمانده و ناقوس خشکسالی هر روز پر صداتر از دیروز خبر از مرگ اکوسیستمی را میدهد که حیات بشر در گرو جانبخشی به آن است؛ همان ظرفیتهای بینظیر که بر اثر غفلت متولیان، تنوع زیستی این استان را با مخاطرات جدی روبرو کرده است.
حالا فعالین زیستمحیطی به نمایندگی از جوامع محلی به عنوان مطالبهگر اصلی برای حیات تالابها در تلاش هستند تا با رساندن صدای به شماره افتاده از تشنگی تالابهای فارس، عوامل اثرگذار در مرگ این اکوسیستم بی نظیر را به گوش رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست کشور برسانند.
این در حالی است که مدیر کل سازمان حفاظت از محیط زیست استان فارس احیای تالابهای بختگان، طشک، پریشان و دیگر تالابهای در معرض خشکیدگی را یک موضوع مهم و مطالبه مردمی در دومین سفر رئیس جمهور به فارس دانسته و گفته است که ضرورت تأمین حقآبه محیط زیست به عنوان یکی از اولویتهای اصلی برای احیای این تالابها در سفر دوم رئیس جمهور و هیأت دولت مطرح خواهد شد.
تنها کریدور پرنگان مهاجر چند هزار ساله فارس، قربانی سلایق شخصی
در این میان دبیر تشکل مردمنهاد احیا کنندگان تالاب بین المللی کمجان خطاب به رئیس سازمان محیط زیست کشور در گفت وگو با خبرنگار مهر اعلام کرد که تنها کریدور پرندگان مهاجر فارس قربانی سلایق شخصی در این استان شده است.
سیروس زارع تاکید کرد: تنها تالابی که در مرکز فارس کریدور پرندگان مهاجر طی چند هزار سال بوده است، قربانی سلیقه بعضاً اشخاص میشود و مکاتبهها بیجواب میماند.
زارع، با اشاره به دور دوم سفر ریاست جمهوری و هیأت دولت به استان فارس و انتظارات فعالین زیست محیطی استان پهناور فارس اظهار کرد: امید است این سفر منشأ خیر و برکت برای احیای محیط زیست این استان باشد.
وی افزود: از رئیس جمهور انتظار میرود همانگونه که به توسعه در تمامی ابعاد مورد نیاز کشور اعتقاد راسخ دارند شاخصههای زیست محیطی، پیوستها، مطالعات و ارزیابی اثرات زیستی را نیز مورد توجه ویژه قرار دهند.
دبیر تشکل احیا کنندگان تالاب بین المللی کمجان تصریح کرد: متأسفانه مسائل زیست محیطی در استان فارس نمود چندانی نداشته و شاخصه ای ارائه نمیشود.
زارع، با تاکید بر اینکه نظارت بر منابع، نظارت بر اجرا و مدیریت است، اظهار کرد: متأسفانه درخواست پروژههای فاقد مجوز، عدم ارزیابی زیستی توأم با ضعف مطالعات؛ عدم توجه به مخاطرات و اثر پیوستهای زیستی ارجاعی به سازمان با وساطت ادارات ذی نفوذ ضمانت اجرایی پیدا میکند.
وی ادامه داد: مصداق بارز این ادعا، تعلل و عدم نظارت نسبی بر منابع مالی سازمانی و منابع تالابی است.
عدمنظارت بر دفتر طرح تالابها، مصداق فاجعه زیستمحیطی
زارع گفت: از دیگر مصادیق فاجعه مسائل زیستی در حوزه تالابها، عدم نظارت بر عملکرد دفتر طرح تالابها است که با بررسی حداقلی بر این منابع و نحوه مدیریت رابطهای و منابع، عدم رعایت عدالت را به وضوح آشکار خواهد کرد.
لزوم بازبینی مستندات منصفانه
زارع اضافه کرد: انتظار بی جایی نیست که بازبینی مستندات منصفانه در دستور کار سازمان محیط زیست کشور قرار گرفته و به عنوان نمونه و مصداقی، طی پانزده سال گذشته بررسی شود که چرا تالاب احیا شده کمجان که نیازهای احیایی این تالاب از منابع مالی تالابی محیط زیست به جز یک مورد اختصاصاً طی سالها قبل محروم مانده است.
وی افزود: شوربختانه نه تنها محرومیت منابع، بلکه توان بدنه محیط زیست به تضعیف و توقف احیا کنندگان تالاب بین المللی کمجان معطوف شده است.
دبیر تشکل مردمنهاد احیا کنندگان تالاب بینالمللی کمجان ابراز کرد: تنها تالابی که در مرکز فارس کریدور پرندگان مهاجر بوده است، قربانی سلیقه بعضاً اشخاص میشود و مکاتبهها بی جواب میماند.
دبیر تشکل احیا کنندگان تالاب بین المللی کمجان افزود: این شکاف از زمانی ایجاد شد که به صورت اتفاقی اسناد مالی مخدوش در فارس آشکار و منجر به موضعگیری شخصی کارکنان میشود و مدیران کل بعد از آن قادر نبودند بدنه اداری را در مسیر صحیح عدالت منابع راهبری کنند.
زارع اضافه کرد: این موضوع قبل از اینکه به رسانه راه یابد، بارها در قالب مکاتبه حتی با سازمان، جهت روشن شدن زوایای مبهم مسکوت ماند که امیدواریم در این سفر بررسی و تعیین تکلیف شود.
همکاری مناسب برای تحقق مطالبه حقابه تالابهای فارس وجود ندارد
وی تصریح کرد: شرایط محیط زیست استان فارس از لحاظ سایه مسائل قومی در چارت اداره کل خیلی مناسب نیست و مطالبه حقابه پایدار تالابها در ورودی تالاب و همکاری مجموعه مدیریتی استان برای این موضوع در حد شایسته و بایسته نیست.
بیمهری به جایگاه قوچ لارستان در ارزش حیاتوحش
دبیر تشکل احیا کنندگان تالاب بین المللی کمجان بیان کرد: متأسفانه تعیین حد و حریم تالابها در فارس به صورت جدی پیگیری نشده و پارک ملی بمو و اراضی تصرف شده صدرا در بخش غربی پارک در ادوار متعدد هیچگاه مورد واکاوی قرار نگرفته است.
زارع ادامه داد: در کنار همه این مصائب جایگاه قوچ لارستان نیز در ارزش حیات وحش استان متأسفانه مورد بی مهری قرار گرفته و بهره برداری ناپایدار معادن و تخریب بسیاری از مناطق و ضرورت بازنگری در مجوزهای معادن بخصوص در بهرام گور و بختگان لازم است در دستور کار رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست قرار گیرد.
تالاب کمجان در روستای کمجان از توابع بخش کربال در فاصله ۳۵ کیلومتری شهرستان خرامه در استان فارس قرار گرفته و ۱۲۰ کیلومتر با شیراز فاصله دارد.