سید ابراهیم سجادیزاده در گفتگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به نقش و جایگاه مختومقلی فراغی، شاعر بلندآوازه ایرانی ترکمن اظهار کرد: مختومقلی فراغی و دیگر شاعران در اقوام مختلف ضمن آنکه بازگوکننده و رواج دهنده فرهنگ و تمدن قوم خود هستند فرهنگ و تمدن ایران اسلامی را هم ترویج میکنند.
وی با اشاره به اینکه زندگی مختومقلی فراغی از همان ابتدا در یک مسیر عرفانی قرار داشت، افزود: این شاعر بلندآوازه از همان دوران در محضر پدر خود «دولتمحمد آزادی» شعر، ادب و عرفان را یاد گرفت.
شاعر و نویسنده اهل گنبدکاووس تأکید کرد: زندگی مختومقلی فراغی به زندگی برخی از بزرگان شباهت دارد برای مثال ایشان همانند سعدی شیرازی، سیر و سفر بسیاری داشت و برای آموختن علم، ادب و معرفت راهی غرب و شرق کشور میشد و سفرهایی به افغانستان و دیگر کشورها هم داشت.
سجادیزاده با بیان اینکه حدود ۱۰ هزار بیت از اشعار مختومقلی فراغی به دست ما رسیده، افزود: اشعار مختومقلی فراغی از لحاظ حفظ واژگان و آثار، شباهتهایی به فردوسی دارد و بسیاری از واژهها و ترکیبهایی که به کار گرفته و ساخته میشود در زبان میماند و به عنوان گنجینه واژگانی یک قوم و ملت به یادگار میماند.
وی با اشاره به اینکه بزرگان در هر کشوری با خواندن و نوشتن آثارشان، زبان را هم حفظ میکنند، تصریح کرد: مضامین شعر مختومقلی فراغی بسیار متنوع است و به عقاید، آداب و رسوم، گفتار رایج، فرهنگ مردم(فولکلور) و بسیاری از آداب اشاره دارد.
این استاد دانشگاه متذکر شد: در اشعار مختومقلی فراغی مضامین دینی و عرفانی مانند ماه مبارک رمضان، قرآن کریم، اهل بیت (ع) و حکایتهایی از امام علی(ع) ذکر شده و این شاعر ترکمن نه تنها از امام علی(ع) که در مورد حضرت ابوالفضل(ع) شعری سروده است.
سجادیزاده با بیان اینکه بزرگان، ادبا، شاعران و نویسندگان علاوه بر تعصبها براساس آگاهی از دین و اصل اسلام و جایگاه اهل بیت(ع) و قرآن کریم سخنان حکیمانه و وحدتبخش دارند، افزود: واقعیتهای دنیای اسلام تشویق به زندگی وحدتبخش است لذا آشنایی با هر کدام از مفاخر قومی و دینی میتواند وحدتبخش، خوشایند و جوانمردانه باشد.
وی با تأکید بر اینکه یکی از مشکلات ما این است که به مفاخر خود به خوبی نمیپردازیم، خاطرنشان کرد: متأسفانه در ترجمه و نشر آثار بزرگان کمکاری شده و پیشنهاد این است که به شکل موضوعی برای جوانان تبیین و تشریح شود. جوانان ترکمن باید دیوان مختومقلی فراغی را بخوانند و به بزرگانی همچون مختومقلی فراغی تمسک بجویند.
شاعر و نویسنده اهل گنبدکاووس خاطرنشان کرد: دیوان مختومقلی فراغی، افراد را به خرد، زندگی درست و حکمت دعوت میکند و وحدتبخش است. همه حتی خانوادهها و شهرها در استان با هماهنگی و وحدت بیشتری زندگی میکنند و واقعیتهای دنیای اسلام همان واقعیتهای وحدتبخش و دعوت به زندگی برادرانه و خواهرانه و زندگی درست است.
انتهای پیام