استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه هنر شیراز گفت: در پروژه کاوش باستانشناسی لینک ارتباطی خط ۱ به ۴ مترو شیراز در پارکینگ زائر در مجاورت حرم مطهر شاهچراغ (ع) ۲۰ سکه کشف شد و باتوجه به اینکه فرم سکه ها مدور بوده و ماشینی ضرب شدند و لایه مورد بررسی پهلوی است، سکه ها مربوط به […]
استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه هنر شیراز گفت: در پروژه کاوش باستانشناسی لینک ارتباطی خط ۱ به ۴ مترو شیراز در پارکینگ زائر در مجاورت حرم مطهر شاهچراغ (ع) ۲۰ سکه کشف شد و باتوجه به اینکه فرم سکه ها مدور بوده و ماشینی ضرب شدند و لایه مورد بررسی پهلوی است، سکه ها مربوط به دوره پهلوی دوم به بعد است و هنوز سکه قدیمی کشف نشده است.
به گزارش پیام خبر، میثم نیک زاد در خصوص پروژه کاوش باستانشناسی لینک ارتباطی خط ۱ به ۴ مترو شیراز در پارکینگ زائر در مجاورت حرم مطهر شاهچراغ (ع) در بافت تاریخی شیراز اظهار کرد: در طرح توسعه حرم مطهر حضرت شاهچراغ(ع) با خریداری منازل مسکونی در این محور، پارکینگ زائر احداث شد.
استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه هنر شیراز افزود: با توجه به اینکه سازمان قطار شهری شیراز مجری احداث پروژه های ایستگاه قطار شهری بوده و مقرر شده است با راه اندازی یک لینک ارتباطی میان ۲ خط ۱ به ۴ مسیر تردد اتوبوس برقی در این لینک ایجاد کند و با احداث یک تونل که کف آسفالت تا ۱۶ متر و تاج آن ۱۱ متر است ایجاد شود، اما برای دسترسی به تونل باید یک مسیر U شکل ایجاد شود که ابتدا پس از حفر تونل ها کاوش های باستان شناسی انجام می شود و گزارشات علمی جمع آوری و ارائه می شود و پس از آن تصمیم گیری لازم انجام می شود.
سرپرست گروه کاوش باستانشناسی ایستگاه حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) تصریح کرد: کاوش های باستان شناسی براساس مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی از روز ۲۷ اسفند صادر شد و از ۵ فروردین کار میدانی آغاز شد.
نیک زاد در خصوص کاوش های صورت گرفته تا به امروز، خاطر نشان کرد: هم اکنون کاوش های درسه ترانشه درحال انجام است که در ترانشه اول یک فضای مسقف که مطبخ بوده است باتوجه به تنور، انباری و یک چاه آب وجود دارد و قسمت میانی که یک فضای باز و یک حوض آب دارد و ترانشه سوم فضای مسکونی شامل نشمین است.
وی ادامه داد: در این پروژه اجرایی این فرصت طلایی برای اولین بار فراهم شد تا یک کاوش باستان شناسی هدفمند و لایه نگاری انجام شود و پس از آن یک پاسخ استعلام به قطار شهری ارائه شود و به تعدادی از پرسش های علمی پاسخ داده شود که وضعیت لایه های استقرار و دوره های استقرار در شیراز برای اولین بار بررسی شود.
باستان شناس و عضو هیات علمی دانشگاه هنر شیراز اظهار کرد: بافت معماری این مکان متعلق به دوره معاصر است یک ساختمان از دوره پهلوی دوم تا اوایل انقلاب داریم که در چندین مرحله تغییرات و ساخت و ساز در آن صورت گرفته است اما به دلیل اینکه لایه معاصر است تیم باستان شناسی با بیشترین دقت و تکنیک در حال کاوش هستند و کلیه کاوش ها بر اساس آخرین متد روز بر اساس ثبت و ضبط معماری انجام می شود.
نیک زاد افزود: غیر از سفال های یافته شده، آثار دیگری همچون قطعات کاشی، قطعه ای از یک ظرف شیشه ای شکسته و ۲۰ سکه کشف شد و باتوجه به اینکه فرم سکه ها مدور بوده و ماشینی ضرب شدند و لایه مورد بررسی پهلوی است، سکه ها مربوط به دوره پهلوی دوم به بعد است و هنوز سکه قدیمی کشف نشده است.
وی تصریح کرد: تاکنون قریب به ۲ متر کاوش شده است و باتوجه به اینکه لایههای کاوششده آشفته و بهم ریخته است در برخی قسمت ها با زبالههای معاصر همچون قطعات پلاستیکی و دور ریزهای زندگی امروزی مخلوط شده است. این در حالی است که براساس تصاویر ماهواره ای تا ۷۰ سال قبل این مکان مسکونی بوده است.
سرپرست گروه کاوش باستانشناسی ایستگاه حرم شاهچراغ (ع) ادامه داد: باتوجه به اینکه مجری پروژه قطار شهری است و چند ایستگاه دسترسی دیگر به این محل ارتباطی مدنظر می باشد. بناست پس از انعقاد تفاهم نامه قطار شهری با پژوهشگاه هنر، در قسمت هایی که قرار است ایستگاه احداث شود قبل از هرگونه اجرای پروژه عمرانی ابتدا تیم باستان شناسی کاوش انجام بدهد و پس از یافته ها تصمیم گیری براساس شورای فنی باشد.
نیک زاد ابراز امیدواری کرد: تا اواسط خرداد ماه کار کاوش در این محل به پایان برسد و پس از کسب نتایج، تصمیم گیری لازم صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه این کاوش ها، با عنوان کاوش های نجات بخش نامیده می شود، تصریح کرد: این کاوش ها در سایر کشورهای دیگر همچون آتن، استانبول، لندن و پاریس که اجرای مترو صورت می گیرد این اتفاق هم در شیراز صورت گرفت تا قبل از اینکه عملیات عمرانی انجام شود باستان شناسان کاوش و ثبت و ضبط آثار را انجام داده و اجازه می دهند عملیات عمرانی صورت گیرد. چرا که قرار نیست در اجرای عملیات توقف صورت گیرد و توسعه پایدار هم آثار تاریخی و هم خدمت رسانی را مدنظر دارد.
سرپرست گروه کاوش باستانشناسی ایستگاه حرم شاهچراغ (ع) ادامه داد: طی رایزنی صورت گرفته با شهرداری شیراز این موضوع را اعلام کردیم که می توان یک کار باستان شناسی به جهت جلوگیری از تخریب انجام داد و هم می توان یک کار پژوهشی داشت که این موضوع مورد موافقت رئیس سازمان قطار شهری شیراز قرار گرفت.
نیک زاد تاکید کرد: تیم باستان شناسی که در حال حاضر در حال کاوش است از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مجوز گرفته است.