معاون حملونقل و ترافیک شهرداری شیراز در اولین حضور خود در کمیسیون تخصصی شورای شهر، به برنامههای خود برای تسهیل ترافیک و گسترش حملونقل ریلی و پارکینگها در این کلانشهر اشاره کرد و گفت: هدف افزایش سریع ظرفیت خدمات ترافیکی در شهر است. به گزارش پیام خبر، محمد فرخ زاده در اولین حضور خود در کمیسیون […]
معاون حملونقل و ترافیک شهرداری شیراز در اولین حضور خود در کمیسیون تخصصی شورای شهر، به برنامههای خود برای تسهیل ترافیک و گسترش حملونقل ریلی و پارکینگها در این کلانشهر اشاره کرد و گفت: هدف افزایش سریع ظرفیت خدمات ترافیکی در شهر است.
به گزارش پیام خبر، محمد فرخ زاده در اولین حضور خود در کمیسیون عمران و حمل ونقل ترافیک شورای شهر شیراز، به برنامههای خود برای تسهیل ترافیک و گسترش حملونقل ریلی و پارکینگها در این کلانشهر اشاره کرد و گفت: که هدف افزایش سریع ظرفیت خدمات ترافیکی در شهر است.
معاون حملونقل و ترافیک شهرداری شیرازبا اشاره به چالشهای پیچیده ترافیکی در این کلانشهر،گفت: بخشی از این مشکلات به بافت قدیمی شهر مرتبط است.
وی گفت: در طراحیهای جدید شهرسازی، اصلاحات لازم انجام شده، اما هنوز نیاز به اتخاذ تصمیمات جدی برای بهبود وضعیت وجود دارد.
معاون حملونقل و ترافیک شهرداری شیراز به تصویب طرح جامع حملونقل در شورای شهر اشاره کرد و گفت : این طرح بر افزایش روانسازی ترافیک از طریق اصلاح هندسی و بهبود طراحی تقاطعها در رینگهای پخش و جمعکننده متمرکز است.
فرخ زاده افزود: در کوتاهمدت، کمیسیون حملونقل بر روی رفع گرههای ترافیکی و نقاط حادثهخیز تمرکز خواهد کرد و در بلندمدت نیز به توسعه زیرساختهای حملونقل توجه خواهد شد. او همچنین به پیشرفتهای خط ۳ مترو شیراز و فاز دوم خط ۲ اشاره کرد و گفت که ایستگاههای خط ۲ در حال آمادهسازی هستند و اجرای خط ۳ با قدرت ادامه دارد.
معاون حملونقل و ترافیک شهرداری شیراز، با اشاره وضعیت برخی پارکینگهای قدیمی، اظهار داشت : تجهیزات و آسانسورهای این پارکینگها فرسوده شدهاند و پیمانکاران موظف به نوسازی و بهسازی آنها هستند.
وی همچنین از برنامهریزی برای ساخت پارکینگهای روباز و پارکینگهای توقیفی در نقاط کلیدی شهر خبر داد و گفت که قراردادهای مربوط به ساخت و بهرهبرداری از پارکینگها نیز نیاز به بازنگری دارند.
معاون حمل ونقل و ترافیک شهرداری شیراز در پایان به اجرای پروژههای بزرگ در حوزه پارکینگ اشاره کرد و اعلام کرد: چهار پارکینگ بزرگ با هزینهای بالغ بر ده میلیارد تومان در حال ساخت است که برخی از آنها به دلایل اداری با نهادهایی مانند میراث فرهنگی با چالشهایی مواجه شدهاند.
وی در پایان تاکید کرد که در طراحیهای جدید، توجه به پدافند غیرعامل و ایجاد پناهگاه برای مردم نیز مدنظر قرار گرفته است تا این فضاها در شرایط بحرانی کارکرد دوگانهای داشته باشند.