به گزارش خبرنگار مهر، نشست رونمایی از پوستر بیست و پنجمین کنگره سراسری شعر دفاع مقدس و مقاومت صبح امروز دوشنبه ۲۹ خرداد در سالن اجتماعات راهیان نور برگزار شد.
علیاصغر جعفری معاون رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، گفت: سپهر پر فروغ شعر انقلاب و دفاع مقدس حاصل زحمات و مجاهدتهای شاعرهایی از جمله شهریار، حمید سبزواری، استاد اوستا، طاهره صفارزاده، نصرالله مردانی، حسن حسینی، قیصر امینپور، سلمان هراتی، سپیده کاشانی و شهید احمد زارعی است.
وی ادامه داد: ما شورایی به نام شورای گام داشتیم که تعدادی از بزرگان شعر در آن حضور داشتند. در آن شورا از ده نفر از شعرا بنام تجلیل شد و برای هر کدام شعری سروده شده که در کتاب راویان صبح گردآوری و منتشر شد. برای هر کدام از اینها کار مستند تولید شده و از تلویزیون پخش شده است.
جعفری افزود: اعتقاد قلبی من است و باور دارم که شعر یکی از گونههای فاخر، ارزشمند و الهام بخش است. گوهر شعر به همان میزان که شورآفرین و الهام بخش است، اگر به دست نااهلان بیفتد قطعاً مخرب و وسوسه بخش است. شعر و ادبیات فارسی به رغم همه فشارها و هجمههایی که در طول قرنها دشمنان داشتند، بهخاطر وجود بزرگانی همچون فردوسی، نظامی، رودکی، خیام، حافظ و سعدی در برابر تندبادهای دشمنان مقاومت کرده است و با پیروزی انقلاب اسلامی به یک ساحل امن و امان رسیده است. حقیقتاً انقلاب اسلامی یک ساحل امن و امان و دوره بالندگی برای شعر و ادبیات برقرار کرده است.
معاون رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس گفت: من اعتقادم این است که انقلاب اسلامی تجدید حیات را برای شعر، ادبیات، سرود، داستان و هنر به ارمغان آورد. دفاع مقدس هم که بخشی از این کتاب مشعشع انقلاب است و سهم ویژهای در شعر دارد. جواد محقق گفته است: «دفاع مقدس درونمایه شعر معاصر را متحول کرد.» من هم باورم این است که دفاع مقدس زبان شعر را گشود و دریچههای بسته حماسه را باز کرد. بیشترین تأثیر دفاع مقدس بر روح و جان شعر فارسی بود. عملاً ظرفیت فوق العاده ای را فراهم کرد. شعر دفاع مقدس پرچمدار حماسه و علم افتخار هشت سال ایستادگی است. بخش عمدهای افتخارات و پیروزیهای ما مدیون حماسه سراییهایی بوده است که شاعران ما داشته اند. بهخصوص زمانی که با موسیقی همراه و تبدیل به سرود میشد موج آفرین بود.
وی ادامه داد: با همه توصیفاتی که داشتم و خدمات و زحماتی که دوستان در این ادوار شعر دفاع مقدس کشیدند، امروز به لطف خدا و شهدا در نقطه خوبی ایستادهایم و نسل جوان خوبی تربیت شده است و شاعران با دفاع مقدس بیشتر شده است. اما احساس میکنم اتمسفر جامعه از شعر فاخر خالی شده و کم است، اشباع نیست و به نسبت گذشته از عطر و بوی آن کاسته شده است و نیاز به یک تغییر بزرگ دارد.
علیاصغر جعفری افزود: به نسبت ضرورتها و مسائل فرهنگی و اجتماعی، چشم و گوش جامعه نیازمند این است که از تصاویر پیشگامان شعر و ادب و مضامین فاخر بهرهمند شود. ما در جامعهای زندگی میکنیم که چشم و گوش از ظرفیتهایی است که به شناخت ما کمک میکند. چه قدر امروز در سطح جامعه چشممان به مفاخر شعر و ادب دفاع مقدس روشن میشود؟ چه قدر گوشهایمان این اشعار و آواها را میشنود؟ فضا به گونهای شده که جامعه را از این مسائل دور نگه داشتهاند. راه صیقل دادن دل جامعه، نسل جوان و مردم توجه به این حوزه است. مدیران فرهنگی باید جامعه را از این غفلت تاریخی بیرون بیاورند. ما هم در بنیاد حفظ ارزشها و آثار دفاع مقدس جزئی از این وظیفه را بر عهده داریم. ما باید جان مردم را از این نعمت بهرهمند کنیم.
وی گفت: تجلیل از پیشگامان شعر و ادبیات دفاع مقدس نباید فراموش شود. همه ما تکلیف داریم که به فکر این عزیزان باشیم. امیدوارم در این کنگرهها از این پیشکسوتان و پیشگامان تقدیر شود و یاد و خاطره رفتگان گرامی داشته شود.
جعفری ادامه داد: وجود استاد علیرضا قزوه در صدا و سیما فرصت بزرگی است، این فرصت تکرار نخواهد شد و باید از این ظرفیت استفاده کرد. شبکههای صدا و سیما به این ظرفیت سازی باید کمک کنند، برنامههای شعر و ادب در حوزه دفاع مقدس بیشتر شود.
معاون رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، افزود: در حوزه موضوعات و مفاهیم، کنگره شعر باید تحولآفرین باشد و از حال خطی دربیاید. ما مفاهیمی داریم که در کلام مقام معظم رهبری وجود دارد و حلقه مفقوده است که باید به آن بپردازیم. برخی از این مفاهیم مانند بحث ایران، پرچم، شهدا، جانبازان، مقاومت و هویت که امروز دشمن اینها را هدف گرفته و نسل جوان ما باید بیشتر انس و ارتباط بگیرد. این کار باید از طریق حوزه هنر صورت بگیرد. در بحث ولایت، ایمان و امید جامعه آسیبپذیر شده است و اگر از آن غافل شویم، جامعه سقوط خواهد کرد.
وی گفت: در بحث الگوی سوم زن مسلمان ایرانی که نه شرقی است و نه غربی از سوی جمهوری اسلامی معرفی شده است، الگوی سوم زن مسلمان ایرانی زنی است که با همه ویژگیها و شایسته گی هایش توانسته است قلههای موفقیت و معنویت و علمی و اجتماعی را کسب کند و دشمن نمیخواهد این الگو دیده شود. امیدوارم در این کنگرهای که برگزار میشود این الگوها و ظرفیتها دیده شوند.
سردار علی اصغر جعفری ادامه داد: امیدوارم بتوانیم روح جدید، هوای تازه و امید مضاعف را به جامعه تزریق کنیم و این امر نیازمند کار بهتر و بیشتر در حوزه شعر ادبیات است.
معاون رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در پاسخ به سوال خبرنگار مهر «آیا کنگره سراسری شعر دفاع مقدس و مقاومت در حوزه آموزش برای توانمند ساختن نوقلمها آموزشی در نظر گرفته است؟» افزود: در حوزه داستان که مربوط میشود به جشنواره ادبی یوسف به صورت استانی در استانها کارگاههای آموزشی و توانمند سازی برگزار شده است در حوزه شعر هم امسال آموزشهایی برای نو قلمها خواهیم داشت.
در ادامه این مراسم محمدحسین انصارینژاد، دبیر علمی کنگره شعر دفاع مقدس، گفت: افتخار برگزاری چهار دوره از این کنگره به عهده ما و در استان فارس بود. سال گذشته سعی کردیم رویکرد متفاوتتری داشته باشیم و از بین شاعران شایسته استان، یک شورای علمی معرفی کردیم. در هر استان سه داور معرفی شد و سرودهها با نظارتی که از دبیرخانه مرکزی بود به مراحل بعد رفت. حدود هشت هزار سروده رسیده بود که حدود پانصد اثر به آثار درخشان راه پیدا کردند. از برگزیدگان استانی هم تقدیر صورت گرفت و از شاعران و پیشکسوتان تجلیل به عمل آمد.
انصارینژاد ادامه داد: با حوادثی که در سال گذشته در کشور رخ داد، دو محور ایران قوی و مسئله شاهچراغ افزوده شد که در این دو محور هم آثار خوبی به دبیرخانه رسید، همینطور بحث شهدای روحانیت و شهدای مدافع امنیت. امسال هم در هر محور کنگره دو داور تعیین شد. در مجموع بیست داور از پیشکسوتان و بزرگان که شناسنامه دفاع مقدس هستند که در کنگره امسال کار داوری را انجام میدهند.
وی افزود: یکی از پیشنهادهای امسال، تولید نماهنگ و فیلم شعرخوانی اشعران پیشکسوت دفاع مقدس است. همچنین تهیه مستنداتی از پیشکسوتان شعر و ادبیات دفاع مقدس است.
سرتیپ دوم پاسدار عباس بایرامی رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس گفت: استان فارس را دبیرخانه دائمی کنگره سراسری شعر دفاع مقدس و مقاومت انتخاب کردیم و امسال برای چهارمین سالن متوالی استان فارس دبیر خواهد بود اما این به این معنا نیست که همیشه دبیرخانه استان فارس باشد بلکه نوبت به استانهای دیگر هم نیز خواهد رسید.
وی افزود: در سال ۱۴۰۰ نسل نو و نسل جوان که امام و هشت سال دفاع مقدس را ندیده اند شعر سروده و آثار زیادی را به کنگره ارسال کردند. ما باید تلاش کنیم کنگره به سمت جذب این جوانان برود.