خبرگزاری مهر، گروه استانها، محمد حسن مقدم نیا: مدتها است که مردم استان سمنان نسبت به تهیه نان دو انتقاد بزرگ دارند یکی صفهای طولانی و وقت گیر و دیگری کیفیت پایین نان؛ موضوع تا جایی پیش رفته که حتی ارشدترین مسئول دولتی استان سمنان هم این موضوع را تائید کرده است.
مردم عقیده دارند که در ازای بهای نانی که میپردازند و صفهای طولانی که سبب میشود تا وقت زیادی از آنها گرفته شود، دست کم نان با کیفیت تهیه کنند موضوعی که به نظر نمیرسد در استان عملی شده باشد.
مشکل در تهیه نان داریم
یک شهروند که در صف نان سنگک ایستاده است در گفتگو با خبرنگار مهر، میگوید: شلوغی نانواییها به خصوص سنگک و بربری بسیار آزار دهنده شده تا جایی که حتی ساعت شش صبح هم جلوی نانواییها حداقل ۱۰ نفر ایستادهاند.
مجید رضا شریفیان با گلایه از صفهای طولانی بیان میکند: نانوایان میگویند که از زمان هوشمند شدن سامانه کارت خوانها و رصد سهمیهها، آرد کافی به آنها نمیرسد در نتیجه هر قدر که دارند را پخت میکنند و لذا زمان کاری شأن کاهش یافته است.
وی خواستار رسیدگی به کیفیت نان تولیدی در نانواییهای استان سمنان نیز شد و افزود: متأسفانه پس از ۴۰ دقیقه صف و محدودیت خرید تعداد نان به شش عدد در نان سنگک، بدترین نان تحویل مشتری میشود که با چشم هم میتوان دید که نه چانه آن وزن مناسبی دارد و نه کیفیت آن مناسب است.
مشکل از آرد نیست
یکی دیگر از شهروندان که اتفاقاً خودش کشاورز و گندم کار است، با بیان اینکه گندم تولیدی ما از لحاظ گلوتن وضعیت خوبی دارد اما مهارت نانواییهای ما لازم و کافی نیست، به خبرنگار مهر، میگوید: مشکل این است که نانوایان اگر وارد به کار نباشند، بهترین آرد سفید را هم به بدترین نان ممکن بدل میسازند.
محمد عرب عامری با بیان اینکه گندم تولیدی منطقه میامی و شاهرود و حتی دامغان بهترین کیفیت را شاید در تمام شمال شرق کشور داشته باشد اما این گندم به مرکز استان رفته با گندم تولیدی گرمسار و آرادان ادغام میشود که از کیفیت پایینتری برخوردار هستند و سپس در استان توزیع میشود، بیان کرد: علی رغم تمام این مسائل بازهم کیفیت آرد ما از دیگر استانها اگر بهتر نباشد بدتر نیست.
وی با بیان اینکه وقتی چانه نان سنگک کم است یا نان بسیار خمیر دست مردم داده میشود این ارتباطی به آرد ندارد، افزود: مشکل اینجا است که نانوایان متأسفانه دیگر مانند سابق کار نمیکنند ممکن است برخی شأن تخلفاتی داشته باشند اما بیشترشان انگیزهای برای کار ندارند چرا که مشکلات مالی شأن هم افزون شده است.
نان با کیفیت دست مردم نمیرسد
موضوع مهارت نانوایان دقیقاً همان مسئلهای است که استاندار سمنان نیز به آن تاکید دارد سید محمد رضا هاشمی در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن تائید اینکه کیفیت نان تولیدی استان از استانهای همجوار کمتر است، گفت: نانوایان باید تلاش کنند که نان بهتری را دست مردم بدهند.
هاشمی با بیان اینکه اگر ما بهترین آرد را هم به نانوایان بدهیم اما به خوبی نان را نپزند، مشکل در کیفیت خواهیم داشت، بیان کرد: در هفته گذشته جلسه ستاد آرد و نان استان سمنان برگزار و مقرر شد که نانوایان ارتقای کیفیت نان را داشته باشند.
وی با بیان اینکه مقرر شد که با محوریت فنی و حرفهای ظرف مدت یک ماه برای نانوایان استان دورههای آموزشی تخصصی ارتقای کیفیت نان برگزار شود، افزود: برای نانوایان از این پس کارت مهارت صادر خواهد شد.
کارت مهارت صادر میکنیم
استاندار سمنان با بیان اینکه نانوایانی که بتوانند کارت مهارت بگیرند و نان تولیدی واحدشان از کیفیت لازم برای مشتریان برخوردار باشد تشویق هم میشوند، گفت: افزایش سهمیه آرد برای این نانوایان اعمال خواهد شد.
هاشمی همچنین از تشدید نظارت بر نانواییهای استان سمنان خبر داد و ابراز کرد: اندک نانواییهایی که نان خوب را به دست مردم نمیدهند نیز باید طبق قانون مورد برخورد قرار گیرند چرا که نیاز داریم کیفیت نان در استان ارتقا پیدا کند.
وی با بیان اینکه خوشبختانه با تدبیر دولت سیزدهم امسال شاهد رشد خرید تضمینی گندم در استان سمنان بودیم، افزود: کشاورزان ما با همتی که داشتند امسال تولید را افزایش دادند و به لحاظ کیفیت نیز شاهد تولید گندم خوبی در استان هستیم.
نظارتها تشدید میشود
معاون اقتصادی استاندار سمنان اما در گفتگو با خبرنگار مهر، از ارتقای نظارت بر نانواییها با هدف ارتقای کیفیت خبر داد و گفت: برای اینکه بتوانیم نانواییها را بهتر و دقیقتر مورد رصد قرار دهیم، واحدهای خبازی در شهرها و روستاهای استان منطقه بندی شده است.
محمد رضا صادقی با بیان اینکه این اقدام در زمره مصوبات کارگروه آرد و نان استان سمنان است، بیان کرد: یکی از مهمترین ارکان این بازرسیها کیفیت و البته کمیت نانی است که واحدهای نانوایی به دست مردم میدهند.
وی از بهبود بازرسی و نظارت بر عملکرد نانواییهای استان سمنان نیز خبر داد و افزود: تلاش میکنیم در این بازرسیها نانواییهایی که نان مطلوب را برای مشتریان ارائه میکنند مورد تقدیر قرار بگیرند تا انگیزه خوبی هم برای سایر نانواییهای استان برای ارتقای کیفیت نان ایجاد شود.
آرد کیفیت ندارد نمیتوانیم معجزه کنیم
یکی از مسائلی که نانوایان مطرح میکنند کیفیت آرد است یک نانوا در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه کیفیت آرد زمانی کم باشد، بهترین نانوای ایران هم نمیتواند بهترین نان را بپزد، گفت: دولت با سهمیه بندی آرد مشکلات عدیدهای برای ما نانوایان پدید آورده است.
عامری با بیان اینکه سابقاً روزی ۹ کیسه آرد پخت میکردیم اما حالا با هزار دشواری پنج کیسه آرد دریافت میکنیم، ابراز کرد: مشخص است که مردم باید بیشتر در صف بایستند چرا که نان تولیدی ما به لحاظ تعداد کاهش چشمگیری پیدا کرده و این برای ما مشکل زا است برای مثال واحد نانوایی ما مجبور به تعدیل یک نیروی خمیر شد و من با ۳۵ سال کار خودم مجبور شدهام لباس کار بر تن کنم و خمیر بگیرم.
وی با بیان اینکه ما هم اعتقاد داریم که کیفیت نان کاهش پیدا کرده اما نانوا که نمیتواند معجزه کند، ابراز کرد: آرد تولیدی که به ما از کارخانه آرد میدهند بسیار بد است اگر مسئولان میگویند که نانوایان باید نان خوب بدهند یک روز به واحد نانواییها مراجعه و آرد را هم مورد قضاوت قرار دهند. از سوی دیگر به ما بگویند که با این سهمیه چند نان بپزیم؟
نظارت بر کیفیت آرد وجود دارد
در برخی شهرها برای رفع مشکلات صفهای طولانی اقداماتی صورت گرفته است برای مثال محمد بهرامی فرماندار سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، از افزایش ساعات کاری نانواییها و شیفت آنان خبر داده است اما در برخی دیگر از شهرها به خصوص دامغان و شاهرود مشکل همچنان پابرجا است و مردم ناراضی هستند.
یک کارشناس آرد و غله نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن رد ادعای نانوایان نسبت به کاهش کیفیت آرد بیان کرد: اگر آرد بد است همه نانواییها باید نان بی کیفیت به دست مردم بدهند در صورتی که امروز شاهد هستیم که این اتفاق در ۵۰ درصد نانواییهای استان رخ میدهد.
محمد ابوالقاسمی با بیان اینکه کیفیت آرد توزیعی در نانواییهای استان سمنان از سوی غله و خدمات بازرگانی مورد سنجش قرار میگیرد، ابراز کرد: طبق استاندارد درصد وزنی گلوتن مرطوب و بررسی گلوتن از طریق دستگاه گلوتن سنج صورت میگیرد لذا مردم اطمینان داشته باشند که آرد نامرغوب اصلاً سمت نانواییها نخواهد رفت و اگر مشکلی پدید بیاید نهایتاً میتواند از کارخانههای آرد باشد که البته آن هم مورد رصد قرار میگیرد هر چند اعتقاد داریم که این رصد باید دقیقتر باشد.
از یک سو مردم استان سمنان این روزها از کیفیت نامطلوب آرد نانواییها شکایت دارند از سوی دیگر باید گفت شلوغی نانواییها هم مزید بر علت شده تا مردم بیش از هر زمان دیگر مشکل را احساس کنند حال باید دید که مسئولان چه تدبیری در این زمینه خواهند اندیشید.