مامایی شغلی است با سختیها و استرسهای فراوان که تنها باید عاشق بود تا این سختیها را به جان خرید. مامایی حجم کاری بالا اما مزایایی پایین دارد. اکثر ماماها از درآمد دریافتی خود راضی نیستند اما با وجود تمام سختیها و بیمهریها، باز هم عاشقانه به شغل خود ادامه میدهند.
پنجم ماه می میلادی از سوی سازمان جهانی بهداشت و کنفدراسیون بینالمللی مامایی، روز جهانی ماما نامگذاری شده است. روز جهانی ماما با هدف بزرگداشت ماما و آگاهی دادن در خصوص اهمیت کار مامایی برگزار میشود.
در جامعه ما واژه ماما با زایمان برابر شده، در حالی که حوزه فعالیت ماما بسیار فراتر از امر زایمان بوده و یک ماما میتواند از زمان قبل از بارداری، دوران بارداری، حین زایمان و بعد از زایمان ارائه خدمات داشته باشد.
حسی در زندگی من بالاتر از اولین زایمانی که انجام دادم نیست
نگار طاهرپور که از پنج سال قبل به شغل مامایی مشغول است در گفتوگو با ایسنا اظهار میکند: زمان انتخاب رشته به رشتههای پیراپزشکی علاقه داشتم. البته اولویت اول من مامایی نبود اما زمانی که با یک ماما صحبت کردم، از زیباییها و هنری که مامایی دارد برای من توضیح داد؛ بنابراین راغب شدم که رشته مامایی را انتخاب کنم. شاید اگر به عقب بازگردم، بیشتر جزئیات را بررسی کنم و با آمادگی بیشتری این شغل را انتخاب کنم.
وی در خصوص سختیها و شیرینیهای شغل مامایی میگوید: در کارهای بیمارستانی سختی کار، استرس و فشار به دلیل سنگینی شیفتها زیاد است. شبکاریها و ایستادنهای طولانی نیز از نظر جسمی و روحی ما را تحت تاثیر قرار میدهد. البته شغل ما شیرینیهای زیادی نیز دارد زیرا جان ۲ آدم در دست ماست و وقتی زایمان به سرانجام میرسد، بسیار خوشایند است.
طاهرپور میافزاید: به مرور زمان هرچه در کار تبحر بیشتری پیدا میکنیم، استرس هم کنترل میشود. بیشتر استرسها برای اوایل کار است اما باز هم در هر زایمان به دلیل اینکه جان ۲ فرد در دست ماست، استرس وجود دارد.
این ماما در خصوص شیرینترین و تلخترین خاطره خود عنوان میکند: شیرینترین خاطره من مربوط به اولین باری است که در دوران دانشجویی خودم زایمان را انجام دادم. استادم کنار ایستاده بود و من تمام مراحل را کنترل کردم. هیچوقت آن خاطره را فراموش نمیکنم. بهترین زایمانی بود که انجام داده بودم و چهره نوزادی که به دنیا آمده بود را نیز به یاد دارم که یک دختر ناز بود. تلخترین خاطره من نیز مربوط به زایمانی بود که نوزاد، مرده به دنیا آمد.
وی ادامه میدهد: من زایمان اول را در سن کمی انجام دادم و اینکه توانسته بودم برای یک خانواده کار بسیار بزرگی انجام دهم حس خوشایندی داشت. مادری که زایمان او را انجام دادم، از من بسیار تشکر کرد و از زایمانش راضی بود. فکر نمیکنم حسی در زندگی من بالاتر از این حس وجود داشته باشد.
طی یک سال اخیر استقبال مادران از ماماهمراه بیشتر شده است
طاهرپور در خصوص ماماهمراه تصریح میکند: طی یک سال اخیر استقبال مادران از ماما همراه بیشتر شده زیرا آگاهی آنها نیز نسبت به حضور ماماهمراه بیشتر شده است. از زمانی که مادر در فاز زایمانی قرار میگیرد یک ماما مختص خودشان در کنارشان است و آموزشها و مراحل زایمان را برای مادر توضیح میدهد.
این ماما با اشاره به اینکه شرایط استخدام ماماها بسیار سخت است، تصریح میکند: بیمارستانها نیروی زیادی برای استخدام جذب نمیکنند، شرایط آزمون نیز به گونهای است که هر کسی نمیتواند موفق شود. جنبه مالی این شغل نیز آزاردهنده است زیرا از نظر مزایا به نسبت حجم کاری و زحمتی که کشیده میشود، در رده پایین حساب میشود. اکثر ماماها از درآمد خود راضی نیستند.
وی اضافه میکند: ما درخواست داریم در کشور بیشتر به قشر ماما اهمیت دهند و شان بیشتری قائل شوند. ماماها اجازه تاسیس مطب دارند اما تحت پوشش بیمه نیستند در نتیجه استقبال چندانی از این موضوع نمیشود.
فاطمه جامی که ۲ سال سابقه کار دارد، در گفتوگو با ایسنا و در خصوص ورود به رشته مامایی اظهار میکند: زمانی که کنکور دادم، اطلاعات خاصی در خصوص رشته مامایی نداشتم و عمدتا به دلیل شرایط کار مامایی و اینکه نسبت به پرستاری میتوان مستقلتر کار کرد، این رشته را انتخاب کردم.
وی میافزاید: بعد از اینکه وارد این رشته شدم، اول خیلی برایم ترسناک بود و استرس داشتم اما بعد از دیدن زایمانها، نوزادان و مادران حس خوبی کسب کردم. ماما اولین کسی است که نوزاد هنگام ورود به دنیای جدید او را میبیند. تمام ماماها این حس را تجربه کردند و به دلیل این حس است که این شغل را ادامه میدهند.
جامی میگوید: هرچه مادر سریعتر زایمان کند، زایمان خوبی داشته باشد و بچه سالم و خوشحال به دنیا بیاید، ما هم خوشحالتر هستیم اما وقتی مادر اذیت شده، زایمانش طولانی میشود و مجبور میشویم سزارین انجام دهیم، خستگی کار باقی میماند.
این ماما ادامه میدهد: مامایی سختی کار، استرسها و دوندگیهای خود را دارد اما با تمام این سختیها کار شیرین و قشنگی است. زمانی که بچه متولد میشود، ماما اولین کسی است که او را میبیند؛ کنار مادر میگذارد و نوزاد شیر میخورد. اینجا حس میکنی که به خدا نزدیکتر شدی.
وی در خصوص تجربه اولین زایمانی که انجام داده، عنوان میکند: اولین باری که زایمان انجام دادم، فقط گریه میکردم زیرا توانسته بودم یک آدم را به دنیای جدیدی بیاورم و از نظر خودم کار بزرگی انجام داده بودم.
جامی با اشاره به مشکلات شغل مامایی تصریح میکند: به رشته مامایی آنقدری که باید اهمیت داده نمیشود و مزایای آن از نظر استخدام و دریافت حقوق بسیار کم است. نسبت به رشتههای دیگر خیلی در حق ما اجحاف شده است.
مامایی در گذشته ارج و قرب بیشتری داشت
هستی حیرانی که ۱۷ سال است کار مامایی انجام میدهد، در گفتوگو با ایسنا در خصوص رشته خود اظهار میکند: مادرم پرستار بود و من همیشه زمانهای بعد از مدرسه را در بیمارستان میگذراند؛ بنابراین به کارهای بیمارستانی علاقه داشتم. اول که وارد این شغل شدم، برایم جذاب نبود اما بعد از اینکه در مسیر کاری قرار گرفتم، برایم جذاب شد و اگر به عقب بازگردم باز هم این شغل را انتخاب میکنم.
وی با بیان اینکه کار مامایی سخت است، عنوان میکند: شیفتها در گردش بوده و فشار کاری و فشار روحی و روانی زیاد است. مراقبت کامل از جان ۲ نفر مادر و بچه به عهده ماما بوده است؛ بنابراین کار پراسترسی است. من احساس میکنم در هدیهای که از طرف خدا به پدر و مادر داده میشود، شریک هستم. من همیشه به دلیل این شغلی که دارم خدا را شکر میکنم.
حیرانی بیان میکند: هر زایمانی که با موفقیت انجام شده و مادر و نوزاد سالم به خانواده تحویل داده میشوند، برای ما بسیار شیرین است. تلخی کار ما زمانی است که خانوادهای منتظر بچهای هستند و مادر تا پایان حاملگی را طی میکند اما بعد متوجه میشوند بچه صدای قلب ندارد. اینکه باید خبر بدی را به خانوادهای بدهیم که در انتظار یک اتفاق خوب هستند، واقعا سخت است.
این ماما در خصوص تجربه اولین زایمانی که انجام داده میگوید: تجربه اولین نوزادی که به دنیا آوردم، بسیار جذاب و قشنگ بود. هم ترسیده بودم و هم فکر میکردم ممکن است الان اتفاق بدی رخ دهد یا بچه از دستم بیفتد اما به خیر گذشت.
وی با بیان اینکه در زمان گذشته ارج و قرب مامایی بیشتر بوده است، عنوان میکند: در حال حاضر بسیاری از کارها را از دست ماما خارج کردند. اگر به ۴۰ سال قبل بازگردیم، میبینیم زایمان طبیعی بر عهده ماما بود اما اکنون متخصصان زنان حجم زیادی از کارها را انجام میدهند و ماما تنها ناظر است تا بچه به دنیا بیاید.
مسئولیتهای ما کمتر اما استرسها بیشتر شده است
حیرانی میافزاید: مسئولیتها کمتر شده اما استرسها بیشتر شده زیرا قبلا برای زایمان زمان تعیین نمیشد؛ در حالی که اکنون پزشک زنان زمان خاصی را برای زایمان تعیین میکند و اینکه ماما بخواهد مادر را به مسیری هدایت کند تا زایمان در زمان خاصی انجام شود، سخت است.
این ماما در خصوص استقبال از ماما همراه تصریح میکند: قبل از کرونا استقبال از ماما همراه بسیار خوب بود اما بعد از آمدن کرونا ارتباط قطع شد. اکنون وضعیت به زمان قبل بازگشته است. استفاده از ماماهمراه رو به پیشرفت خواهد بود. با استفاده از ماماهمراه حمایت روحی و روانی از مادر بیشتر میشود؛ مادر تنها نمیماند؛ ورزشها و تکنیکهای تنفسی را آموزش میبیند و علاوه بر حمایت عاطفی، زایمان نیز جلو میافتد.
ماما اولین کسی است که هدیه خداوند را میبیند
سمیه چشمدیم با ۱۲ سال سابقه کار در خصوص ورودش به رشته مامایی اظهار میکند: من رشتههای پزشکی و درمان را بسیار دوست داشتم و انتخاب اولم مامایی بود که قبول شدم. این رشته را دوست داشتم، مامایی عشق است. در این شغل با بیمار سروکار نداریم؛ فقط تولد میبینیم و خوشحالی و شادی است.
وی با اشاره به اینکه سختیهای کار مامایی زیاد است، بیان میکند: در یک شیفت شلوغ ما هم باید مادر را از نظر روانی آرام کنیم و به وی روحیه دهیم و هم باید جنین را کنترل کنیم. با وجود این سختیها مامایی سراسر شیرینی، تبریک و تولد است و یک عده پشت در منتظر خبر خوش هستند. اولین کسی که هدیه خداوند را میبیند، ماماست.
چشمدیم اضافه میکند: مادری ۱۲ سال نازایی داشته اما بعد باردار میشود و زایمان میکند، اشک شادمانی که در چشم مادر میبینیم تجربه قشنگی است. یکی از تجربههای تلخ ما نیز مرگ مادر است که از نظر روحی و روانی تاثیر بدی میگذارد و آن لحظه چندین سال در یاد ما میماند.
این ماما میگوید: اولین نوزادی که به دنیا آوردم، در دوران دانشجویی بود. وقتی سر زایمان خروج سر نوزاد را دیدم، اشک ریختم.
وی با بیان اینکه استقبال از ماماهمراهها بسیار خوب است، خاطرنشان میکند: با حضور ماماهمراه استرس مادران کمتر میشود. مادران اطلاعاتی در مورد زایمان ندارند که حضور ماماهمراه خیلی به آنها کمک میکند.
چشمدیم عنوان میکند: تا زمانی که کسی در محیط کار نباشد، نمیتواند استرسی که به ماما وارد میشود و سختیهای کار او را درک کند. مامایی عشق است و باید عاشق بود تا بتوان کار کرد.
انتهای پیام