به گزارش خبرنگار مهر، تیم ملی والیبال با ۶ شکست و تنها یک پیروزی به کار خود در انتخابی المپیک پایان داد و نتیجهای دور از انتظار کسب کرد. پیش از حضور در این مسابقات، بهروز عطایی سرمربی سابق تیم ملی اعلام کرده بود به خودمان قول دادیم در برزیل سهمیه المپیک را دریافت کنیم؛ اما اهالی والیبال و کارشناسان این رشته تقریباً میدانستند این کار شدنی نیست چرا که ملیپوشان والیبال در لیگ ملتها، به لطف امتیازهای فریز شده در جایگاه دهمی قرار گرفتند و این تیم در لیگ ملتها از ۱۲ بازی تنها دو پیروزی به دست آورد و در ۱۰ مسابقه شکست خورد.
در مسابقات قهرمانی آسیا هم با وجود اینکه این رقابتها در ارومیه برگزار شد و عوامل اجرایی و فدراسیون تمام تلاش خود را به کار گرفتند تا ایران با استفاده از امتیاز میزبانی قهرمانی این مسابقات را از آن خود کند؛ اما شاگردان عطایی مقابل تیم قدرتمند ژاپن کم آورند و در نهایت به عنوان نایب قهرمانی رسیدند. بنابراین انتظار بیهودهای بود اگر فکر میکردیم تیم ملی والیبال با این پیشینه توان رویارویی با تیمهای قدرتمندی همچون برزیل و ایتالیا در انتخابی المپیک داشته باشد.
تیم ملی والیبال ایران در رقابتهای انتخابی المپیک حرفی برای گفتن نداشت. اولین بازی این تیم با تیم المپیکی آلمان بود که در این دیدار ملیپوشان والیبال متحمل شکست سنگینی شدند. در حالی که تیم آلمان در لیگ ملتها برابر ایران بازی را واگذار کرده بود، اما تلاش آنها بعد از لیگ ملتها به بار نشست و این تیم نه تنها ایران را شکست داد بلکه سهمیه المپیک گروه A مسابقات را هم از آن خود کرد و بدون هیچ باختی هم راهی المپیک شد.
باخت مقابل تیمهای اوکراین و جمهوری چک آخرین ضربه را به پیکره تیم کم توان ایران زد؛ تا جایی که بهروز عطایی دیگر تحمل انتقادها را نداشت و از سمت خود استعفا داد. البته رفتن این مربی دردی از والیبال ایران دوا نکرد و در نهایت ملیپوشان با ۶ باخت و یک پیروزی برابر قطر و قرار گرفتن در جایگاه پانزدهم رنکینگ جهانی به کار خود پایان داد. جایگاه تیم ملی در رنکینگ جهانی حتی از تیم ترکیه هم پایینتر است.
پیش از آن فدراسیون جهانی والیبال (FIVB) نحوه صعود ۲۴ تیم (۱۲ تیم مردان و ۱۲ تیم زنان) به مسابقات والیبال المپیک ۲۰۲۴ پاریس را به تصویب هیئت اجرایی کمیته بینالمللی المپیک رسانده و آن را اعلام کرد. به غیر از کشور فرانسه که جواز حضور در المپیک را به دلیل امتیاز میزبانی کسب کرده بود، ۱۱ تیم دیگر در گروه مردان و زنان از طریق فرآیند ۲ مرحلهای (از طریق مسابقات انتخابی المپیک و جایگاه تیمها در رنکینگ جهانی) جواز حضور در المپیک پاریس را به دست خواهند آورد.
با پایان یافتن مسابقات انتخابی المپیک چهره شش تیم صعودکننده به المپیک از طریق سهمیه مشخص شد و تیمهای لهستان، آمریکا، برزیل، ژاپن، آلمان و کانادا موفق شدند جواز حضور در المپیک پاریس را از طریق کسب سهمیه مستقیم دریافت کنند. تیمهای والیبال آمریکا، لهستان و آلمان در این دوره از مسابقات هیچ باختی در کارنامه خود نداشتند و با هفت پیروزی جواز حضور در المپیک پاریس را کسب کردند.
پنج سهمیه دیگر نیز پس از پایان مرحله مقدماتی لیگ ملتها ۲۰۲۴ بر اساس دو اولویت مبنی بر اینکه همه قارهها در المپیک پاریس نماینده داشته باشند و همچنین تیمهای برتر ردهبندی جهانی که تا پایان مرحله مقدماتی لیگ ملتها ۲۰۲۴ به المپیک صعود نکرده باشند، جواز المپیک پاریس را کسب خواهند کرد. با توجه به اینکه قاره آفریقا تنها قارهای بود که از این مسابقات سهمیه مستقیم کسب نکرد، یک سهمیه جداگانه به قاره آفریقا تعلق میگیرد.
چهار سهمیه دیگر نیز طبق رنکینگ به تیمهایی تعلق میگیرد که سهمیه مستقیم کسب نکردهاند، با این شرایط تیم ملی والیبال ایران که هم اکنون در جایگاه پانزدهم رنکینگ جهانی قرار دارد کار سختی برای صعود دارد و باید همه تلاش خود را برای لیگ ملتهای ۲۰۲۴ کند تا بتواند از آن طریق سهمیه المپیک را کسب کند.
رنکینگ تیمها هم در پایان مرحله مقدماتی لیگ ملتهای ۲۰۲۴ محاسبه میشود. البته اگر طبق جدول کنونی، سهمیه المپیک پاریس را در نظر بگیریم، تیمهای ایتالیا، آرژانتین، اسلوونی و صربستان سهمیه خواهند گرفت، اما کار هنوز تمام نشده و پای ۱۲ بازی دیگر در میان است.
تا پیش از برگزاری مسابقات انتخابی المپیک، تیم ملی والیبال ایران در جایگاه دهم رنکینگ جهانی قرار داشت و همین موضوع باعث شد تا مسئولان فدراسیون والیبال مدام روی این موضوع تأکید کنند که ایران سهمیه المپیک را میتوان دریافت کند و حتی داورزنی پیش از این مسابقات، در گفتوگویی اعلام کرده بود ایران سهمیه المپیک را دریافت کرده است، اما حالا با سقوط در رنکینگ جهانی حضور ایران در المپیک پاریس به اما و اگر کشیده شده است. تیم ملی دیگر در بین ۱۰ تیم برتر دنیا جا ندارد و همین موضوع میتواند پاشنه آشیل تیم برای حضور در المپیک باشد.
پس از نتایج ضعیف تیم ملی در انتخابی المپیک، داورزنی رئیس فدراسیون والیبال که به زودی دوره چهار ساله ریاستش (۲۹ آبان) به پایان میرسد، بابت کسب نتایج ضعیف از مردم عذرخواهی و اعلام کرد به زودی با یک مربی تراز اول خارجی شادی از نتایج والیبال را به مردم برمیگرداند.
حال اینکه داورزنی بتواند در مدتی که دوره ریاستش به پایان میرسد با یک مربی تراز اول خارجی قرارداد ببندد یا خیر، در اینجا نمیگنجد، اما موضوعی که باید به آن توجه کرد نتایجی است که تیم ملی با مربی ایرانی گرفته است. در واقع تیم ملی با عطایی از والیبال دنیا عقب افتاد و قطعاً نیاز تیم ملی یک مربی خارجی تراز اول است تا بتواند والیبال را از این بحران نجات دهد.
البته اینکه چه زمانی مربی خارجی برای تیم ملی جذب شود هم اهمیت زیادی دارد. در المپیک توکیو در فاصله چند ماه مانده به این مسابقات مهم، فدراسیون والیبال آلکنو مربی نام آشنای والیبال را برای هدایت تیم ملی انتخاب کرد، اما این مربی تنها چند ماه در تیم ملی حضور داشت و نتوانست نتیجه مورد نظر را دریافت کند و تیم ملی در المپیک توکیو با شکست برابر ژاپن از دور رقابتها حذف شد.