خبرگزاری مهر، گروه استانها – محمد حسین عابدی: مسکن مهر طرحی بود که نگاه نخبگانی جمعی از دانشجویان در دولت احمدی نژاد با هدف حذف قیمت زمین و در نتیجه کاهش هزینههای خانه دار شدن مردم ارائه و بلافاصله مورد اقبال دولتمردان نیز قرار گرفت طرحی که قرار بود دولت زمینهایی را واگذار کند تا از این طریق هزینه زمین که خود بخش عمدهای از هزینههای ساخت خانه است، از سبد خانوار کم شود.
طرح مسکن مهر مانند بسیاری طرحهای دیگر در کشورمان، روی کاغذ بسیار عالی بود و حتی به زعم کارشناسان مو لای درز آن هم قرار نمیگرفت اما طبق معمول وقتی نوبت به اجرا رسید، طرح آنطور که طراحان پیش بینی کرده بودند پیش نرفت. این طرح از همان ابتدا با چالشهایی روبرو شد که یکی از آنها این بود که دولت فکرش را نمیکرد که در طول ساخت خانهها هزینهها چندین برابر شود.
بی مهریهای مسکن مهر
برای مثال هنوز هم خانههای مسکن مهر از دولت اول احمدی نژاد در شاهرود وجود دارد که آسانسور ندارند زیرا قرارداد آسانسورها زمانی امضا شد که دلار سه هزار و ۶۰۰ تومان بود و وقتی نوبت به اجرای آنها رسید دلار از هفت هزار تومان هم رد شده بود! پس عملاً شرکتهای آسانسوری نتوانستند اجرای تعهدات کنند البته این یک مشکل است و تنها به عنوان مثال ذکر شد.
دولت روحانی چن دان اعتقادی به تکمیل مسکن مهر نداشت و بر حسب تکلیف در هشت سال گروهی دیگر از خانههای مسکن مهر تمام شد اما استان سمنان هنوز هم مسکن مهر دارد! حالا اما مشکل دیگری به این واحدهای مسکونی که گویا قرار نیست کام مردم را شیرین کند، افزوده شده است خانوادههایی که بعضی شأن ۱۵ سال منتظر خانه خود هستند!
دردسر جدید اما بر سر ایمنی است موضوعی که حتی دادستانی مرکز استان سمنان نیز از سال ۹۸ به آن ورود کرد اما سوال اصلی اینجا است که اولاً چطور خانهها ناایمن ساخته شده و در ثانی از سال ۹۸ که دستگاه قضائی به این موضوع ورود کرده تا کنون چرا هیچ اقدامی صورت نگرفته است تا اینکه وزیر کشور راساً به موضوع ورود و در نهایت خواستار تخلیه خانهها شد.
دادستانی ورود کرد
اظهارات محمد شریف ابراهیمی دادستان وقت سمنان درباره مسکن مهر در سال ۱۴۰۱ حاکی از آن است که از سال ۹۸ دستگاه قضائی به این موضوع ورود کرده است ابراهیمی تابستان سال گذشته گفته بود: بهعنوان یکی از موضوعاتی که میتوانست نقض حقوق عامه در آن مطرح باشد و با توجه به گزارشهای مردمی، از سال ۹۸ به موضوع ایمنسازی ساختمانهای مسکن مهر ورود پیدا کردیم.
وی با بیان اینکه در مقاومسازی دو بلوک به سمت و سویی رفتیم که مردم مجبور به تخلیه واحدهای خود نشوند البته شاید اقدامات انجامشده در این زمینه تاکنون کافی نبوده و هنوز به حد لازم نرسیده باشد اما هنوز تلاش میشود.
دادستان وقت سمنان اعلام کرده بود: اگر به این نتیجه برسیم که مقاومسازی انجامشده مناسب نیست. عقل و شرع و حفظ جان مردم اقتضا میکند که بر اساس قانون و طبق مقررات آن اخطار دهیم که این ساختمانها بهصورت موقت تخلیه شود تا مقاومسازی واحدهای مسکونی بهصورت مطلوب و بر اساس استانداردهای لازم صورت بگیرد.
دستگاه قضائی هم ورود کرد!
مرداد ماه امسال با توجه به اینکه ماجرای مسکن مهر ناایمن سمنان به نتیجه نرسید، محمدجعفر عبدالهی رئیس کل دادگستری استان سمنان شبانه وارد این بلوکها شد تا خود شخصاً ماجرا را مورد بررسی قرار دهد او روز هفتم مرداد ماه سال ۱۴۰۲ به همراه دادستان جدید سمنان و جمعی از مدیران استانی و شهرستانی به بلوکهای ناایمن رفت و اعلام کرد که دستگاه قضائی در این موضوع ورود کرده است.
عبدالهی در آن بازدید با بیان اینکه تاکنون بارها و به دفعات به صورت رسمی و غیر رسمی از بلوکهای ۲۳ و ۲۴ مسکن مهر سمنان بازدیدهای چند ساعته داشته است، گفته بود: دستگاه قضائی استان موضوع بلوکهای ۲۳ و ۲۴ مسکن مهر سمنان که مقاوم سازی و ایمنی بناهای آن دچار آسیب شده را به دستگاههای مسئول تذکر داده است.
وی همچنین اعلام کرد: دادگستری استان سمنان در این موضوع مهم وظیفه نظارتی دارد و سعی میکند به بهترین وجه ممکن رفع مسائل را پیگیری کند ولیکن مقامات مسئول بایستی به دغدغه اهالی این منطقه جامه عمل پوشانده و هرچه زودتر ایمن سازی این مجموعه را فراهم آورند.
«همه» فقط ورود میکنند!
نکته اما دقیقاً همین جا است امروز افکار عمومی استان سمنان میگوید چطور دستگاه قضائی که از سال ۹۸ به موضوع ورود کرده به زعم رئیس کل دادگستری استان سمنان تنها به بازدید و تذکرات اکتفا کرده و با هیچ مدیر و یا مسئولی در این ارتباط برخورد نشده است البته این امکان هم دارد که برخوردهایی با متخلفان صورت گرفته اما رسانهای نشده باشد که قدری البته بعید است.
از طرف دیگر دادستان وقت سمنان یکم تیرماه سال قبل در یک نشست خبری رسماً اعلام میکند: اقداماتی که تاکنون در خصوص این دو بلوک انجام شده کافی نیست و دادستانی به عنوان مدعیالعموم همچنان پیگیر این پرونده و مواردی از این دست خواهد بود.
این یعنی مدعی العموم رسماً و نه تلویحاً قبول دارد که در این بلوکها ترک فعلهایی صورت گرفته و شرایط مساعد نیست و لذا باید دغدغههای مردمی که پول داده و سالها منتظر ماندهاند تا خانه درستی را تحویل بگیرند، حل شود اما مردم برای اقدام عملی باید تا پاییز ۱۴۰۲ منتظر میماندند که دوباره شاهد حادثه متروپل نباشیم.
مردم ناراضی هستند
تحقیقات خبرنگار مهر نشان میدهد که مردم ساکنان بلوکهای ناایمن به وضوح از وضعیت ناراضی هستند مردمی که امروز علیرغم تمام معطلیها و هزینهها و صبر کردنهای بی وقفه و ترک فعلهای مدیران دستگاههای دولتی و بعد از سالها امید و آرزو خانههایی را تحویل گرفتهاند که باید تخلیه شود یکی از ساکنان این بلوک که البته نمیخواهد نام خود را ذکر کند، میگوید: بارها مسئولان آمده و رفتهاند اما هیچ اتفاقی اینجا رخ نداده است.
این شهروند با بیان اینکه مسئولان دولتی و دستگاه قضائی طوری برخورد میکنند که انگار مردم مقصر هستند در نتیجه بدون اینکه با مسبب اصلی ماجرا برخورد کنند فقط روی مردم فشار میآورند در آخرین بازدیدی که مسئولان انجام دادند حتی به ما اعلام کردند که با رسانهها هم صحبت نکنید بگذارید ماجرا را خودمان برطرف کنیم اما باز میروند و کسی نمیآید.
وی با طرح این سوال که از اساس اصلاً چرا باید کار به اینجا برسد و سوال اصلی تر اینکه چرا با مسببان اصلی ماجرا برخورد نمیشود، بیان کرد: به وضوح مردم اصطلاحاً بر سرکار هستند حالا هم گفتهاند باید تخلیه کنیم و حتی گفتهاند به شما وام میدهیم ما وام نمیخواهیم ما خانه میخواهیم من چرا باید برای خانه خودم باز دوباره وام بگیرم مگر من اشتباه کردهام که حالا من قسط وامش را بدهم.
۳۳۶ خانوار در خطر
آنطور که مسئولان میگویند ۲۱ بلوک ۱۶ واحدی ناایمن در مسکن مهر سمنان که ۳۳۶ خانوار در آنها زندگی میکنند و این وسعت ترک فعل و اهمال کاری مسئولان دولتی از همان سالهای قبل تا کنون را نشان میدهد که جان نزدیک به هزار نفر را به خطر انداخته و حالا نیز به آنها اعلام کرده زند که باید تخلیه کنند. اگر در خانواده را فقط سه نفر هم حساب کنیم یعنی بازی با جان هزار نفر آدم سالها است که در جریان قرار دارد!
از آنجا که هنوز تکلیف خانهها مشخص نشده و به گفته مسئولان احتمال دارد که زمین در ازای واحدهای ناایمن به مردم داده شود عمدتاً حاضر به بیان نام خود برای مصاحبه نیستند اما درد مشترک و گلایههایی دارند که از جمله آنها میتوان به تأخیر و تعلل مسئولان اشاره کرد.
یکی دیگر از مالکان همین واحدهای ناایمن به خبرنگار مهر، میگوید: اگر واحدهای ناایمن بودند چطور پایان کار گرفته و تحویل دادند اگر ایمن هستند پس چرا دستور تخلیه دادهاند چطور شده که برای ۳۰۰ خانواده در بلوکهای ناایمن خانه ساخته شده و کسی نفهمیده است؟ حالا که فهمیدهاند مالک چه گناهی دارد که دوباره باید آواره شود.
چرا ما باید هزینه متحمل شویم!
این شهروند همچنین با بیان اینکه عدهای گویا زیر بار گرفتن وام رفتهاند و این نشان میدهد که ساکنان بلوک همه با هم متحد نیستند اگر همه میایستادیم دولت هم میبایست به حرف مان توجه میکرد، گفت: مشکل اینجا است که ما مقصر اشتباه نیستیم که حالا تاوان آن را ما پس بدهیم.
بخشی از مردم میگویند که باید آپارتمان ساخته شده تحویل بگیرند تا خانه را تخلیه کنند و به گرفتن وام و زمین برای ساخت مجدد خانه با تسهیلات بانکی و … راضی نمیشوند این افراد میگویند که اگر دولت راست میگوید که به دنبال جبران مافات است همین خانههای ناایمن را از ما بخرد و همه را خراب کند تا ما بتوانیم خانه جدید تهیه کنیم چرا که ما مقصر این وضعیت کنونی نیستیم که حالا بخواهیم تاوان آن را هم پس بدهیم.
چند واحد تخلیه شده است
معاون عمرانی استاندار سمنان اما با بیان اینکه در پی دستور تخلیه ساختمانهای ناایمن در ۲۱ بلوک ۱۶ واحدی شامل ۳۳۶ خانوار تاکنون ۲۲ واحد تخلیه شده و کار تخلیه مابقی واحدها هم در حال انجام است از سوی دیگر پرداخت سه میلیارد ریال قرضالحسنه به هر یک از ساکنان ۲۱ بلوک ناایمن مسکن مهر سمنان در دستور کار قرار دارد.
محمد حمیدی با بیان اینکه اجاره خانه در مکانی دیگر برای خانوادههایی که تخلیه کردهاند از دیگر اقداماتی است که انجام میشود، بیان داشت: به هر یک از مالکان ۲۱ بلوک ناایمن مسکن مهر سمنان زمین ۲۰۰ متری با مجوز ساخت حداقل ۷۵ متر بنا با پرداخت پنج میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال تسهیلات کمکهزینه ساخت پرداخت میشود حتی اکنون ۴۲ نفر از مالکان ۲۱ بلوک ناایمن مسکن مهر سمنان تسهیلات کمکهزینه ساخت دریافت کردند و به زودی واحد خود را تخلیه میکنند.
وحیدی وزیر کشور چند روز قبل اعلام کرده بود: در گام نخست باید به سرعت ساکنان این واحدها تخلیه و در مکانی اسکان داده شوند تا خطر جانی برطرف و بسته به نظرات وزارت راه و شهرسازی، ساختمان دائم برای آنها فراهم شود.
برخورد با مسببان
وزیر کشور از سازمان مدیریت بحران و استانداری سمنان خواست به سرعت نسبت به تخلیه ساکنان این مجتمعهای مسکونی فاقد ایمنی اقدام کنند و رسانهها هم نسبت به تنویر افکار عمومی وارد عمل شوند همچنین متخلفان ساخت این مجتمعها از هر دستگاهی که باشند باید تحت تعقیب قرار گیرند و خسارات وارده را بپردازند. از این رو، معاونت حقوقی سازمان مدیریت بحران و معاونت عمرانی وزارت کشور باید از سازندگان این مجتمعها شکایت کنند.
از یک سو حرف مردم درست است و باید پذیرفت که مسئولان و پیمانکاران و … به وضوح اشتباه مهلکی کردهاند و مردم نباید تقاص آن را پس بدهند از سوی دیگر دولت هم به نظر نمیرسد چارهای جز اعطای زمین برای ساخت خانه مجدد داشته باشد حال باید دید این بحران که به وضوح به ناامیدی مردم منجر شده چطور مدیریت میشود.
به نظر میرسد اگر دستگاه قضائی ورودی جدی تر و به موقع تر به این موضوع داشت و حداقل تعدادی از مسئولان وقت مسکن مهر و پیمانکار و… را برای ادای توضیحات به دادگستری میآورد و آن را خبری میکرد این حجم از نارضایتی امروز در بین مردم بروز نمیکرد در نهایت باید دید گرهی که میشد با دست باز شود و حالا نیاز به دندان دارد، چطور به دست دولت مردان باز میشود و آیا دستگاه قضائی برای مسببان این دردسر جدید مردم سمنان برخورد میکند یا خیر؟