خبرگزاری مهر – گروه استانها: امسال نخستین سالی است که نام گلِ محمدی در تقویم هجری شمسی خودنمایی کرده است. گلی زیبا و خوش عطر که استان فارس نیز از قطبهای مهم تولید این محصول باغی است. آری شورای عالی انقلاب فرهنگی و اقتصادی سال گذشته هفت روز را با عنوان تولیدات کشاورزی نامگذاری کرد که یکی از این روزها به نام گل محمدی اختصاص یافت تا ثبت این روز فرصتی برای قدردانی از کشاورزان و بهره برداران این عرصه باشد.
حالِ بزرگترین دشت گل محمدی دیم جهان خوب نیست
در حالی که میمند یکی از قطبهای گل محمدی ایران است و ۸ اردیبهشت در تقویم ملی کشورمان به نام روز میمند و هفته مقارن با این روز به نام هفته میمند نامگذاری شده و روستای لایزنگان داراب نیز بزرگترین دشت گل محمدی دیم و ارگانیک در جهان است و بالغ بر ۵۰۰۰ هکتار گلستان دیم محمدی و حدود ۵۰۰ هکتار گل محمدی آبی در آن وجود دارد اما باغداران گل محمدی در این روزها دل خوشی از سازمان جهاد کشاورزی به عنوان متولی بخش کشاورزی استان ندارند و گلایههای فراوانی را مطرح میکنند.
اردیبهشت ماه، فصل برداشت گل محمدی از باغات است اما اکنون نبود بازار برای این محصول کشاورزی برای کشاورزان ضرر به بار آورده است. ترویج کشت گل محمدی در سالهای اخیر به عنوان راهی برای مقابله با کم آبی و خشکسالی مطرح شد اما امروز برای تولیدات آن تدبیری اتخاذ نشده و کشاورزان و سرمایه گذاران با مشکلات بسیاری رو به رو شدهاند.
گل محمدی رونق اقتصادی در کشور ایجاد کرده است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در همین راستا اخیراً با بیان اینکه این استان دارای هشت هزار و ۵۰۰ هکتار دشت گل محمدی است افزود: شهرستانهای فیروزآباد، میمند، اقلید، نیریز، بوانات، استهبان، شیراز و خرمبید از عمده شهرستانهای دارای دشت گلمحمدی در استان فارس هستند.
وی ادامه داد: برگزاری جشنوارههای گل و گلاب در سطح ملی و استانی، زمینه را برای توسعه این رویدادها مهیا میکند و موجب رونق اقتصادی در کشور میشود.
این مقام مسئول با اشاره به تشکیل زنجیره ارزش گل محمدی فارس، گفت: این اقدام در راستای حمایت از تولیدکنندگان و سرمایه گذاران است و اهمیت آن در هویتدار کردن محصولات تولیدی از لحاظ کیفیت و چگونگی فرایند تولید است.
کشت میکنم با اینکه میدانم جهاد کشاورزی هیچ کاری نمیکند
علیرغم این گزارشات باغداران گل محمدی اذعان دارند: قیمت گل محمدی در بازار به شدت افت کرده و متقبل زیان و خسارت شدهایم اما برخلاف وعدهها از سازمان جهاد کشاورزی استان خبری نیست.
شجاعیان یک باغدار دارابی در گفتگو با خبرنگار مهر میگوید: هشت هکتار باغ گل محمدی دارم اما امروز قیمت گل محمدی به کیلویی ۴۵ هزار تومان رسیده که اصلاً برداشتش مقرون به صرفه نیست این در حالی است که کل برداشت گل محمدی در طول یک ماه انجام میشود و جهاد کشاورزی باید در همین مدت برای ما فکری میکرد چرا که قیمت گل محمدی از ۷۵ هزار تومان ابتدای برداشت به ۴۵ هزار تومان رسیده است.
وی ادامه میدهد: کارخانجات، گل محمدی را نمیخرند و دلالان هم پول نمیدهند و باید بلندمدت گل را بفروشیم اما جهاد کشاورزی که متولی ما است در این زمینه هم مثل هندوانه و گوجه فرنگی پشت ما را خالی کرده است چرا که با تبلیغ جهاد کشاورزی هزینه کرده و باغ گل محمدی ایجاد کردیم.
وی در پاسخ به این سوال که مطالبات شما از سازمان جهاد کشاورزی استان چیست و چه راهکاری برای این وضعیت پیشنهاد میکنید میگوید: هیچ…! چون میدانم جهاد کشاورزی هیچ کاری نمیکند.
گلاب سال گذشته هنوز فروش نرفته و بانکها هم کاری میکنند
اغلب کارخانجات صنایع فرآوری گل محمدی و گلاب نیز از این وضعیت به ستوه آمدهاند و به بن بست رسیدهاند. مدیر یکی از صنایع گل محمدی در میمند فارس در این ارتباط به خبرنگار ما میگوید: گلاب سال گذشته روی دست من مانده است؛ حالا چطور از باغدار گل محمدی بخرم؟
نعمتی ادامه میدهد: به ۵ میلیارد تومان سرمایه در گردش برای خرید گل محمدی نیاز دارم اما الان ۲ میلیارد تومان سرمایه در گردش با نرخ سود بالای ۲۰ درصد مصوب شدهکه یک ساله بدهند و بانک میگوید باید ۶۰۰ میلیون تومان سپرده گذاری کنم. اگر این میزان پول داشتم که سراغ مسؤولان نمیرفتم.
به محض تمام شدن همایشها و جلسات وعدهها فراموش میشود
این کارخانه دار میگوید: من در کارخانه، دستگاه اسانسگیری هم دارم اما اصلاً سراغ آن نمیروم چون بازار ندارد و این یعنی سرمایه گذاری من برای ایجاد شغل و ارزش افزوده هدر رفته است.
وی اضافه میکند: مسؤولان جهاد کشاورزی و حتی معاون وزیر جهاد کشاورزی از منطقه بازدید کردند و قول مساعد دادند اما وقتی این جلسات و همایشها تمام شد صحبتها هم به فراموشی سپرده شد و ما با مشکلات تنها ماندیم.
گل و گلاب میتواند الگویی برای توسعه گردشگری شود
در همین راستا یک استاد دانشگاه به خبرنگار ما گفت: فارس از دیرباز استان گل و گلاب بوده و ظرفیت عظیمی در گلاب فارس وجود دارد و گل هم برای گردشگری، هم در صنعت عطر و هم در مصارف خوراکی و درمانی کاربرد دارد.
ناصر بهمنی افزود: جشنواره لاله در شهر استانبول موجب شد که هزاران گردشگر خارجی به این شهر روانه گردند و سهم ایرانیان برای مشاهده گلهای رنگارنگ در پارکهای استانبول هم بی شمار است و این در حالی است که ما در باغات گل محمدی استانمان را فراموش کردهایم و روز شیراز را در نیمه اردیبهشت در سکوت و خلوت سپری کردیم.
بهمنی افزود: در فصل بهار همه جای فارس و شیراز سر سبز و با طراوت است اما تنها غایب در صحنه، توریست طبیعتدوست است و این در حالی است که مردم استانبول گل لاله که زمینهساز رونق اقتصادی مردم آن دیار شده است را نماد وحدت میدانند و همه به خوبی و گرمی از گردشگران استقبال میکنند.
وی با بیان اینکه مدیران ادارات مرتبط باید کفایت و لیاقت بهرهمندی از استعدادهای آب و خاک و استعداد جوانان را داشته باشد و رونق کسب و کار ایجاد کنند گفت: دولتها باید بتوانند، رفاه بیافرینند و قبول کنید که کمکاری ملی در استفاده درست از پتانسیل کشور نمایان است و این در حالی است که رضایت مردم در خدمت بهتر نهفته است.